heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse herfstrecepten

In de herfst is Holland op zijn mooist… Het zonnetje begint steeds lager te staan, de ochtenden zijn lekker fris, de bomen dragen hun mooiste herfsttooi en de boeren zijn bijna klaar met oogsten. Tijd dus om lekker knus en warm binnen te zitten en te genieten van de lekkerste typisch Hollandse herfsmaaltijden.

herfst holland

Hollandse stoofpeertjes

Ingrediënten

6 stoofpeertjes
1 flesje Betuwe rode bessensap (250 ml)
75 g bruine basterdsuiker
1 kaneelstokje

Bereiding

Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vier partjes, verwijder de klokhuizen en leg ze in een stevige pan. Voeg het bessensap, de basterdsuiker en het kaneelstokje toe en breng deze samen met ca. 100 ml water aan de kook. Zet nu het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat de stoofpeertjes ca. 1 ½ uur gaar stoven. Stoofpeertjes smaken het lekkerst bij stoofvleesgerechten en wild. Ook koud opgediend erg lekker!

Pittige Hollandse pompoensoep

Ingrediënten

½ kg aardappelen
250 gram pompoen
250 gram wortelen
1 flinke ui
bouillonblokjes voor 1 liter soep
1 tl gemberpoeder
1 tl korianderpoeder
1 tl komijn
1 tl sambal (optioneel)
verse peterselie

Bereiding

Schil de aardappelen en pompoen, was de wortelen en snijd alles in blokjes van ongeveer 1 cm. Snipper de ui en bak deze samen met de gemberpoeder, korianderpoeder, komijnpoeder en sambal in een grote soep- of braadpan in klein beetje olie. Voeg na 1 minuut de aardappel-, wortel- en pompoenblokjes erdoor en bak ze 1 tot 2 minuten mee. Doe dan de bouillonblokjes en 1 liter water erbij en laat het geheel 10 minuten op een laag vuur doorpruttelen tot je de aardappels, wortelen en pompoen makkelijk fijn kunt drukken met een lepel. Haal nu de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Garneer bij het opdienen elk kommetje soep met wat verse peterselie. Een heerlijke maaltijdsoep die erg lekker is met vers stokbrood en een frisse salade.

Witlofstamppot

Ingrediënten

1 kg aardappelen
600 gram witlof
200 gram hamblokjes
150 gram geraspte oude Hollandse kaas
zou en peper

Bereiding

Schil de aardappelen en breng deze in een pan met water en een snufje zout aan de kook. Was ondertussen de witlof en snijd deze in ringen. Voeg als de aardappelen ca. 10 minuten hebben gekookt de witlof toe en laat dit nog eens 5 minuten meekoken. Giet de pan af als de aardappels  gaar zijn, stamp het geheel fijn met een aardappelstamper en roer dan de hamblokjes en een deel van de geraspte oude kaas er doorheen. Breng vervolgens de stamppot op smaak met zout en peper en verdeel het over 4 borden. Garneer elk bord met de overgebleven geraspte kaas. Lekker met een Hollandse gehaktbal.

Hollandse biefstuk met champigonsaus

Ingrediënten

4 biefstukken
200 gram champignons
50 ml koksroom
1 klontje roomboter
1 el melk
zout en peper

Bereiding

Veeg de champignons schoon met een beetje keukenpapier en snijd ze in plakjes. Verhit daarna wat roomboter in een steelpannetje en bak hier de champignons in aan. Voeg vervolgens 1 el melk en de koksroom toe en laat de champignons op een laag vuur in ca. 10 tot 15 minuten gaar pruttelen. Haal ondertussen de biefstukken uit de koelkast en laat ze enkele minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze met zout en peper bestrooit. Bak vervolgens de biefstukken zoals je gewend bent en leg ze elk op een bord. Schep de champignonsaus er overheen of serveer de saus er apart bij. Lekker met gekookte aardappelen en gekookte spinazie. Geen zin of tijd om zelf champignonsaus te maken? Maak dan een heerlijke saus met Knorr champignonsaus of Maggi champignonsaus.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: