heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste Hollandse recepten uit grootmoeders tijd

Verlang jij soms ook zo naar vroeger, en dan vooral naar die heerlijke pap van oma of die enige echte Hollandse maaltijd zoals alleen moeder die kon maken? Haal zelf dat nostalgische gevoel van vroeger in huis met deze typisch Hollandse recepten uit grootmoeders tijd.

Gortepap

Ingrediënten

1 kop gort
350 ml water
150 ml karnemelk
1 el honing

Bereiding

Was de gort en laat het bij voorkeur een nachtje weken. Doe vervolgens de geweekte gort met het water en de honing in een steelpannetje en laat het een uurtje onder af en toe roeren zachtjes pruttelen. Als het mengsel te droog wordt kun je een klein scheutje water toevoegen. Roer vlak voor het serveren de karnemelk erdoor en kook deze op een hoog vuur mee totdat de gortepap de gewenste dikte heeft bereikt. Serveer de pap eventueel met wat verse aardbeien of andere vruchten.

Draadjesvlees

Ingrediënten

1 kg magere runderlappen
50 gram roomboter
2 tl paprikapoeder
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
50 ml azijn
zout en peper

Bereiding

Wrijf de runderlappen in met zout en peper en strooi aan beide zijden wat paprikapoeder. Verhit vervolgens de roomboter in een stevige braadpan en bak hierin de runderlappen rondom bruin. Voeg de laurierblaadjes, kruidnagels, azijn en 2 dl water toe en laat de runderlappen op een zacht pitje ca. 3 uur doorpruttelen tot het vlees uit elkaar valt en ‘draadjes’ vormt. Lekker met gekookte aardappelen, rode kool en appelmoes.

Gevulde appels met kaneel en rozijnen

Ingrediënten

1 kg stevige appels (bv. Elstar)
50 gram rozijnen
3 el bruine basterdsuiker
1 el kaneel

gevulde appels

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C. Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Meng de rozijnen met de basterdsuiker en het kaneel in een kommetje en vul de holtes van de appels met dit mengsel. Zet de gevulde appels in een ovenschaal en bak ze in in ca. 30-45 minuten gaar en goudbruin. Giet bij het opdienen eventueel wat custard over de appels.

Speltkoekjes

Ingrediënten

125 gr roomboter
225 gr volkoren speltmeel
100 ml honing
100 gr rozijnen
1 tl bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C. Laat de roomboter zacht worden en meng deze vervolgens met alle overige ingrediënten. Laat het deeg vervolgens ca. 5 minuten rusten op kamertemperatuur en maak er dan koekjes van. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in 15 tot 18 minuten gaar en goudbruin.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De lekkerste Hollandse recepten uit grootmoeders tijd

  1. Pingback: Hollandse groenten zijn helemaal hip | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: