heimwee.info

… powered by Holland at Home

Populaire Nederlandse soapseries toen en nu

Nederlandse emigranten laten heel wat achter als zij Nederland voor langere tijd of voorgoed verlaten, maar iets wat ze vaak niet kunnen missen in het buitenland is Nederlandse televisie. Gelukkig kun je tegenwoordig veel Nederlandse televisieprogramma’s via internet bekijken, zodat je ook in het buitenland heel even het gevoel kunt hebben even weer in Nederland te zijn. Vooral Nederlandse soapseries vallen erg bij Nederlandse emigranten in de smaak, en dat is ook niet zo verwonderlijk want Hollandse soaps geven een intiem kijkje achter de voordeur van ‘doorsnee’ Nederlanders.

Wil je weten welke Nederlandse soapseries vroeger populair waren en voor welke soaps Nederlanders tegenwoordig thuisblijven, al dan niet vergezeld van een heerlijk Hollands biertje en een schaaltje borrelnootjes? Bijgaand een klein overzicht.

dutch soap series

Goede Tijden, Slechte Tijden

Goede Tijden, Slechte Tijden, vaak simpelweg GTST genoemd, is een echte oer-Hollandse soapserie die al sinds 1 oktober 1990 op de Nederlandse buis verschijnt. De serie speelt zich af in het fictieve Hollandse dorpje Meerdijk en draait tegenwoordig vooral om het wel en wee van de familie Bouwhuis. Goede Tijden, Slechte Tijden is al jaren de populairste soapserie van Nederland en trekt dagelijks gemiddeld bijna 1,5 miljoen kijkers. Tot de bekendste Nederlanders die in Goede Tijden, Slechte Tijden hebben gespeeld behoren Reinout Oerlemans en Antonie Kamerling.

Onderweg Naar Morgen

In navolging van het succes van Goede Tijden, Slechte Tijden verscheen vanaf 3 januari  1994 de soapserie Onderweg Naar  Morgen op de Nederlandse televisie. De verhaallijn van Onderweg Naar Morgen was in eerste instantie gebaseerd op de Amerikaanse soapserie Ryan’s Hope, en was gecentreerd rond de families Couwenberg en Reitsema. Om een jonger publiek te trekken werd de serie later omgedoopt tot ONM en ging toen meer over jongeren tussen de 16 en 26 die hun weg proberen te vinden in de maatschappij. Op 14 mei 2010 viel het doek voor ONM, omdat veel populaire acteurs de serie hadden verlaten en ONM niet meer in de programma-indeling paste. Tot de bekendste Nederlanders van ONM behoorde o.a. Yolanthe Cabau van Kasbergen, tegenwoordig de vrouw van bekende voetballer Wesley Sneijder.

Ja Zuster, Nee Zuster

Al werd deze komische televisieserie destijds niet tot ‘soap’ bestempeld, toch kon de serie zich qua populariteit gemakkelijk meten met de Nederlandse soapseries van nu. Ja Zuster, Nee Zuster werd van 1966 tot 1968 uitgezonden op de Nederlandse televisie en ging over de lotgevallen van de bewoners van Rusthuis Klivia in de Primulastraat, die regelmatig onenigheid hadden met de boze buurman Boordevol. De teksten voor Ja Zuster, Nee Zuster werden geschreven door Annie M.G. Schmidt en de liedjes werden gecomponeerd door Harry Bannink. Tot de bekendste acteurs van Ja Zuster, Nee Zuster behoorden Hetty Blok en Leen Jongewaard.

‘t Schaep Met De 5 Pooten

Vlak nadat Ja Zuster, Nee Zuster van de buis verdween konden Nederlandse televisiekijkers weer van een nieuwe komische televisieserie genieten, te weten ‘t Schaep Met De 5 Pooten. Deze serie speelde zich af in een Amsterdamse kroeg en is vooral bekend geworden om de vele leuke meezingliedjes, zoals ‘t Zal je kind maar wezen’ en ‘We zijn toch op de wereld om mekaar te helpen, nietwaar?’ Veel beroemde Nederlandse acteurs maakten in ‘t Schaep Met De 5 Pooten

hun opwachting, zoals Adèle Bloemendaal , Piet Römer, Willeke van Ammelrooy en Kees Brusse.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: