heimwee.info

… powered by Holland at Home

De Hollandse pieper: veelzijdig en lekker!

Vooral de jongere generatie Nederlanders vindt aardappels saai en ouderwets. Toch is de Hollandse pieper alles behalve dat, want je kunt er de heerlijkste gerechten mee maken en je kunt er eindeloos mee variëren. Zet jij ook graag een aardappeltje op tafel maar reikt je inspiratie niet verder dan gekookte aardappelen? Probeer dan eens deze drie typisch Hollandse gerechten met de aardappel in de hoofdrol!

Hollandse aardappelsalade met appel en bleekselderij

Ingrediënten:

1 kleine ui
4-6 bleekselderijstengels
1 grote zoetzure appel
1 eetlepel citroensap
3 el mayonaise
4 el karnemelk
2 tl kerriepoeder
1 tl koenjit (kurkuma) of kerriepoeder
zout en peper

Bereiding:

Schil de aardappelen en kook ze in een pan tot ze gaar zijn. Snipper ondertussen de ui, snijd de bleekselderij fijn en de appel in kleine blokjes. Giet de aardappelen als ze gaar zijn af, laat ze goed afkoelen en snijd ze vervolgens in dobbelsteentjes. Roer nu de bleekselderij, appel, ui, citroensap, mayonaise, karnemelk, kerriepoeder en kurkuma door de aardappelen en voeg zout en peper naar smaak toe. Zet de aardappelsalade nu een of twee uurtjes in de koelkast zodat hij lekker koud is en de kruiden er goed ingetrokken zijn.

Aardappelpuree uit de oven

Ingrediënten:

1 kg kruimige aardappelen
100 ml halfvolle melk
125 gr crème fraîche
1 ei
geraspte Hollandse oude kaas
4 el paneermeel
25 gr roomboter
zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 220 C. Doe de aardappelen in een pan met water en een snufje zout, kook ze in 15-20 minuten goed gaar en giet ze vervolgens af. Stamp met een pureestamper de aardappelen fijn en giet tijdens het stampen de melk, crème fraiche en het ei erdoor. Breng de aardappelpuree op smaak met zout en (versgemalen) peper en schep het vervolgens in een ovenschaal. Maak met een vork ribbels in de puree en strooi daarna achtereenvolgens de kaas en het paneermeel erover. Leg tenslotte verspreid over de puree wat kleine blokjes roomboter en bak de puree daarna 15-20 minuten in de oven goudbruin en krokant.

Tip: Weinig tijd? In plaats van vers gepureerde aardappelen kun je ook kant en klare puree gebruiken.

Aardappelen in de schil met kaas en tomaat

aardappelIngrediënten:

4 grote aardappelen
2 tomaten
2 teentjes knoflook
geraspte Hollandse oude kaas
oregano
zout en peper

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 C. Was daarna de aardappelen en kook ze in ruim kokend water in ca. 15-20 minuten gaar. Snijd terwijl de aardappelen koken de tomaten in blokjes, doe deze in een kom en roer de geperste knoflookteentjes, een beetje oregano en zout en peper erdoor. Doe de aardappelen als ze gaar zijn elk in aluminiumfolie en snijd vervolgens in de lengterichting een diepe inkeping. Schep met een theelepeltje wat aardappel eruit, vul de holte met het tomatenmengsel en besprenkel de geraspte kaas er bovenop. Leg de aardappelen in een ovenschaal en en bak ze ca. 10 minuten of tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: