heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse fondue recepten

Nu de winter weer in aantocht is wordt het weer tijd om thuis lekker warm en gezellig tegen elkaar aan te kruipen. Een typisch Hollandse vorm van winterse gezelligheid is fonduen, waarbij de fonduepan garant staat voor lekker lang en gezellig tafelen. Heb jij ook zin om te fonduen? Doe dan inspiratie op met deze drie typisch Hollandse fondue recepten.

Het handigste is om voor al deze recepten een fonduepan en fonduepanhouder met brandertje te gebruiken, maar mocht je die niet in huis hebben dan kun je ook een gewone pan gebruiken en die op een rechaud of theelichtje zetten. Als de inhoud van de pan te koud wordt kun je hem weer even snel op het fornuis zetten tot de juiste temperatuur weer is bereikt. Naast een fonduepan heb je ook lange fonduevorkjes nodig.

Vleesfondue

Ingrediënten:

1 liter zonnebloemolie
400 gram biefstuk

Bereiding:

Verwarm de zonnebloemolie in de fonduepan en zet deze als de olie begint te roken op de fonduebrander. Snijd de biefstuk in blokjes en leg ze op een schaal op tafel. Alle tafelgasten kunnen zelf een blokje biefstuk aan een fonduevorkje rijgen en vervolgens 1 tot 2 minuten laten garen in de fonduepan. Lekker met een grote gemengde salade, vers stokbrood en een glaasje rode wijn. Geef er eventueel wat barbecuesauzen bij, zoals Calvé knoflooksaus en Calvé chilisaus.

Hollandse kaasfondue
Hollandse kaasfondue
Ingrediënten:

1 glas droge witte wijn
2 teentjes knoflook
400 gr Goudse kaas extra belegen
1 el maïzena
½ tl nootmuskaat

Bereiding:

Rasp de kaas en pers de teentjes knoflook. Breng vervolgens de wijn met de knoflook in een fonduepan aan de kook en roer vervolgens de geraspte kaas erdoor, maar zorg dat het mengsel nu niet meer gaat koken. Roer nu de maïzena erdoor, samen met een klein scheutje water, breng de kaasfondue op smaak met zout, peper en nootmuskaat en zet de fonduepan vervolgens op de fonduehouder. Alle tafelgasten kunnen nu een stukje stokbrood aan een fonduevorkje rijgen en deze vervolgens door de fonduepan halen. Lekker met een grote gemengde salade, vers stokbrood en een glaasje droge witte wijn.

Tip: probeer in plaats van Goudse kaas extra belegen ook eens Old Amsterdam, dat maakt de kaasfondue lekker pittig.

Chocoladefondue

Ingrediënten:

100 ml slagroom
350 g pure chocolade
2 eetlepels likeur, b.v. De Kuyper Oranjebitter of Safari (optioneel)
fruit (bv. aardbeien, ananasblokjes, kersen, stukjes appel, plakjes banaan)

Bereiding:

Was en snijd al het fruit en leg het op een grote schaal. Breng vervolgens de slagroom in een fonduepan aan de kook en laat de room daarna iets afkoelen voordat je de chocolade in stukjes toevoegt. Roer het geheel nu goed door totdat alle chocolade gesmolten is, giet dan eventueel de amandellikeur erbij en zet de fonduepan op de fonduehouder. Alle tafelgasten (vooral kinderen zijn dol op chocoladefondue!) kunnen nu een stukje fruit aan een fonduevorkje rijgen en deze vervolgens door de fonduepan halen

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “Typisch Hollandse fondue recepten

  1. Klaas
    04/12/2016

    Hoi,

    Ik heb weer zin om af en toe te fonduen. 1 probleem, geld voor een fonduepan heb ik niet. Is het ook mogelijk om met een rechaud met waxine licht te fondiuen in 1 van mijn gewone pannen? Ik heb zowel gietijzer als rvs

  2. Pingback: Het eetcafé: oergezellig en lekker Hollands | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: