heimwee.info

… powered by Holland at Home

5 beroemde Nederlandse sportmannen en sportvrouwen

Holland staat misschien het meest bekend om haar fascinerende vlakke landschap met windmolens en dijken en typisch Hollandse producten zoals Gouda kaas en Old Amsterdam, maar ons kleine kikkerlandje verwerft ook al decennia lang veel bekendheid op talloze internationale sportevenementen. Bijgaand 5 beroemde Nederlandse sportmannen en sportvrouwen (in willekeurige volgorde) die enorme sportprestaties hebben geleverd en Nederland flink op de kaart hebben gezet.

Joop Zoetemelk

Joop Zoetemelk was een befaamde wielrenner die de Tour de France maar liefst zestien keer helemaal uitgereden heeft, wat een record is. Zoetemelk eindigde tijdens de Tour meerdere malen als tweede maar heeft de Tour in 1980 ook één keer gewonnen, en is daarmee alle prestaties bij elkaar opgeteld een van de meest succesvolle wielrenners aller tijden. Sinds hij zijn wielrenbroek aan de wilgen heeft gehangen heeft hij een hotel in Meaux, in zijn geliefde Frankrijk.

Ada Kok

Ada Kok is een beroemde Nederlandse zwemster en Olympisch kampioene uit de jaren zestig. Op zestienjarige leeftijd verwierf zij in 1962 de Europese titel op de 100 meter vlinderslag in Leipzig en werd twee jaar later tweede op de Olympische Spelen in Tokyo in de categorie wisselslag en vlinderslag. In 1968 won ze goud op de 200 meter vlinderslag op de Olympische Spelen in Mexico City.

holland sportJohan Cruijff

Johan Cruijff is ongetwijfeld een van de beroemdste Hollandse sportlegendes aller tijden en wordt door veel voetbalkenners beschouwd als een van de beste voetballers in de voetbalgeschiedenis. Cruijff won in de jaren zeventig drie keer de Ballon d’Or, die uitgereikt wordt aan de Europese Voetballer van het Jaar, en speelde bij diverse prestigieuze clubs, waaronder Ajax en Barcelona, en natuurlijk voor het Nederlands elftal. Tegenwoordig is Cruijff een succesvol voetbalmanager en wordt sinds hij met roken gestopt is vaak gezien met een Chupa Chups lolly in zijn mond.

Sjoukje Dijkstra

De Nederlandse kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra is één keer Olympisch kampioen, die maal wereldkampioen, vijf keer Europees kampioen en zes keer Nederlands kampioen geweest, en domineerde daarmee het kunstschaatsen in de jaren vijftig en zestig wereldwijd. In 2005 ontving zij de prestigieuze Fanny Blankers-Koen trofee, als erkenning voor aan bijdragen op sportgebied in Nederland.

Evert van Benthem

De Hollandse schaatser Evert van Benthem is vooral bekend geworden vanwege de twee overwinningen die hij op rij behaalde in de Elfstedentochten van 1985 en 1986. Na deze buitengewone prestatie werd hij enkele jaren het gezicht in de televisiereclames van Calvé pindakaas, maar tegenwoordig is hij boer in Canada. Zou hij zijn Calvé pindakaas missen en nog steeds Hollandse producten online bestellen?

Lees meer informatie over sport in Nederlandse ook eens de blog Typisch Nederlandse vrijetijdsbestedingen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: