heimwee.info

… powered by Holland at Home

Beroemde Hollandse merken van weleer

Wie vroeger in een ‘Dafje’ reed werd meestal uitgelachen, want deze typisch Hollandse auto stond synoniem voor truttigheid. Toch waren en zijn veel Nederlanders trots op het merk DAF en talloze andere beroemde Hollandse merken van weleer die al lang uit het straatbeeld zijn verdwenen.

DAF

DAF

DAF is de afkorting van “Van Doorne’s Automobielfabriek N.V.”, een auto- en een vrachtautofabriek die in 1932 werd opgericht door Hub van Doorne. In eerste instantie legde de fabriek zich uitsluitend toe op het produceren van vrachtwagens maar in 1958 rolde ook de eerste personenauto van de band, met tweecilinder viertaktmotor en “variomatic” versnellingsbak, een voorloper van de automaat. Omdat de DAF personenauto zo eenvoudig te bedienen was werd deze vooral veel verkocht aan dames en bejaarden, met als gevolg dat het “Dafje” geen vlot imago had en als bijnaam “Truttenschudder met jarretelaandrijving” kreeg. In 1975 werd de personenauto-tak van DAF verkocht aan het Zweedse Volvo. De vrachtwagen-tak DAF Trucks bestaat nog steeds en is sinds 1996 in handen van het Amerikaanse bedrijf Paccar.

Fokker

Fokker werd in 1919 opgericht door de Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker en heette aanvankelijk de Nederlandsche Vliegtuigenfabriek. De fabriek legde zich toe op het bouwen van zowel militaire vliegtuigen en verkeersvliegtuigen en groeide eind jaren twintig van de vorige eeuw uit tot de grootste vliegtuigfabriek ter wereld, met vestigingen in Amsterdam-Noord, Veere en op drie plaatsen in de Verenigde Staten. De Fokker F-27 ‘Friendship’, het vlaggenschip van Fokker, werd van 1958 tot 1986 gebouwd en was in die tijd het meest verkochte West-Europese turbopropellervliegtuig. In 1996 ging Fokker wegens gebrek aan financiële  middelen failliet.

Philips

De Brabantse stad Eindhoven heeft als bijnaam ‘Lampegat”, wat het te danken heeft aan het hoofdkantoor van Philips dat hier jarenlang gevestigd is geweest. Ooit begon Philips als gloeilampenfabriek, maar in de loop der jaren zijn daar talloze elektrische producten bijgekomen, waaronder televisies en huishoudelijke apparaten als het Senseo koffieapparaat. Al zijn producten Philips tot op de dag van vandaag in veel huiskamers terug te vinden, ook dit oer-Hollandse merk is niet meer zo Hollands als het ooit was. Begin 2013 heeft het bedrijf namelijk aangekondigd dat zij haar Lifestyle Entertainment groep, bestaande uit de onderdelen Audio, Video, Multimedia en Accessores, verkocht heeft aan het Japanse bedrijf Funai Electric Co. De Japanners werken onder licentie, wat wil zeggen dat het merk Philips blijft bestaan, maar Philips zelf legt zich tegenwoordig uitsluitend nog toe op professionele bedrijfsactiviteiten, waaronder ziekenhuisapparatuur.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: