heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van de rookworst

Nu het lekker veel regent en flink waait in Nederland verlangen de meeste Nederlanders ’s avonds maar naar één ding: een stevige maaltijd met een heerlijk sappige rookworst. Het zal je daarom waarschijnlijk ook niet verbazen dat voor veel Nederlandse emigranten de rookworst onlosmakelijk met Nederland verbonden is. Maar waar komt die rookworst nou eigenlijk vandaan, en hoe lang wordt hij al in Nederland gegeten?

rookworst

Veel Nederlanders zullen beweren dat de rookworst een typisch Hollands vleesproduct is dat al eeuwen geleden bij vele Hollanders op het bord ligt. Toch is de rookworst helemaal nog niet zo oud, hij werd namelijk tijdens de Tweede Wereldoorlog uitgevonden door het populaire Hollandse warenhuis de Hema, dat ondanks de vlees schaarste toch een betaalbaar vleesproduct wilde aanbieden aan haar klanten. Deze eerste rookworsten die tijdens de oorlog werden geproduceerd bevatten echter alles behalve vlees en bestonden slechts uit meel, plantaardige olie en specerijen. Vlak na de oorlog werd er ook vlees aan de rookworst toegevoegd, al was dit in de eerste jaren voornamelijk slachtafval.

De meeste rookworsten die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in de Hollandse supermarkt en online Hollandse winkels zijn voorgekookte rookworsten gemaakt van varkens- en/of rundvlees die vermengd zijn met specerijen. Ze zijn bovendien vacuüm verpakt, zodat ze ongeopend lang buiten de koelkast houdbaar blijven. Veel slagers en ook de Hema verkopen daarentegen rauwe rookworst, die gerookt rauw vlees bevat en nog gegaard moeten worden.

De naam “rookworst” is overigens wat vreemd, want deze populaire Hollandse winterse worst wordt niet gerookt. Toch heeft de worst een rooksmaak, wat het te danken heeft aan de toegevoegde rookaroma. Steeds meer Nederlanders eten liever rookworst met een lager vetgehalte, daarom wint de extra magere rookworst steeds meer aan populariteit. De meeste Nederlanders eten de rookworst bij een boerenkool- of zuurkoolgerecht, maar de rookworst smaakt ook erg lekker in erwtensoep of op een pistoletje.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “De geschiedenis van de rookworst

  1. ikke
    22/02/2016

    rookworst is heerlijk…..
    (maar niet heus………………………………..)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: