heimwee.info

… powered by Holland at Home

De meest voorkomende voor- en achternamen van Nederland

Wie Piet Jansen heet zal denken dat hij de meest afgezaagde voor- en achternaam van Nederland heeft. Toch is niets minder waar, want zowel de naam Piet als Jansen komt in Nederland veel minder vaak voor dan je denkt… en buiten Nederland is je Nederlandse naam sowieso altijd bijzonder origineel, wat je naam ook is!

chocoladeletters
De meeste Nederlanders denken dat Jansen de meest voorkomende achternaam in Nederland is, maar laten zij nou eens helemaal ongelijk hebben! De achternaam die je in Nederland namelijk het vaakst hoort is De Jong, op de voet gevolgd door De Vries. Pas op de derde plaats in de lijst van meest voorkomende achternamen in Nederland is de achternaam Jansen terug te vinden. Echter, de naam Jansen kan ook gespeld worden als Janssen en als je allebei de namen als één rekent hebben de meeste Nederlanders toch nog gelijk, want dan staat deze achternaam wel op de eerste plaats.

Wat de voornamen betreft, die zijn in tegenstelling tot achternamen (die je automatisch meekrijgt bij de geboorte), enorm aan mode onderhevig. Vanaf de zeventiende tot het einde van de negentiende eeuw was de naam Jan voor jongens en de naam Maria voor meisjes in Nederland het populairst. Pas in de twintigste eeuw begon daar een kentering in te komen en werden jongens steeds vaker Johannes genoemd, en meisjes Johanna (bron: Genealogie online). Echter, het moest tot de jaren ’50 van de vorige eeuw duren voordat kersverse vaders en moeders steeds inventiever werden en pasgeboren jongens en meisjes vaker originelere namen gingen geven, zoals Linda, Kim, Astrid, Monique, Marcel en Richard. Veel van deze moderne voornamen waren afkomstig uit het buitenland, wat mede te danken was aan de opkomst van de televisie en radio, de immigrantenstroom in de jaren ’60 en ‘70 en de sterke toename van buitenlandse vakanties. Tegenwoordig zijn deze namen echter al lang weer hopeloos ouderwets, want tot en met het 3e kwartaal van 2013 was de meest voorkomende voornaam voor pasgeboren jongens Sem, en voor pasgeboren meisjes Tess.

Weetjes:

  • De meest voorkomende voornaam ter wereld is Mohammed (inclusief variaties zoals: Mohammad, Mohammed, Mohamed, etc.). Geschat wordt dat meer dan 15 miljoen mensen in de wereld zo heten.
  • De meest voorkomende achternaam ter wereld is Chang.
  • In de aanloop naar en tijdens het Sinterklaasfeest krijgen Nederlandse kinderen en volwassen vaak een chocoladeletter cadeau, in de initiaal van hun voornaam.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: