heimwee.info

… powered by Holland at Home

Gourmetten op zijn Hollands – lekker gezellig lang tafelen!

Krijg je eters op bezoek maar heb je geen zin om de hele middag en avond in de keuken te staan? Ga dan gourmetten, een typisch Hollandse manier van lekker lang tafelen waarbij gezelligheid centraal staat.

gourmettenAls je niet in Nederland bent opgegroeid of al lang niet meer in Nederland woont dan weet je waarschijnlijk niet wat gourmetten is. Gourmetten lijkt wat op fonduen, omdat ieder gast aan tafel zijn eigen individuele portie bereidt. De bereiding gebeurt in het geval van gourmetten echter niet met een fonduepan maar met een gourmetstel, een soort elektrische kookpit waarop elke tafelgenoot zijn eigen bakpannetje kan zetten. Het grote voordeel van gourmetten is dat je uitgebreid kunt variëren. Je kunt namelijk behalve vlees ook allerlei andere gerechten in je pannetje bakken, variërend van groenten en omeletten tot Hollandse pannenkoeken!

Met bijgaande gourmetsuggesties kan jouw avondje gourmetten niet mislukken! Zet alle ingrediënten (inclusief een bakolie of olijfolie) in kommetjes en schaaltjes op tafel zodat iedereen zelf zijn/haar eigen menu kan samenstellen.

Hollandse vleesgerechten

Het beste kun je tijdens het gourmetten vlees bakken dat niet al te lang hoeft te garen. Kies dus voor runderbiefstuk, kleine reepjes kip en dun gesneden plakjes varkensfilet. Doe de verschillende soorten vlees elk apart in een kommetje en zet deze pas op tafel als het diner gaat beginnen, zodat het vlees lekker vers blijft. Het lekkerste is om een paar sauzen op tafel te zetten waarin het gegaarde vlees kan worden gedipt, zoals Calvé mosterdsaus, Calvé chilisaus en Calvé knoflooksaus.

Groentegerechten

De meeste mensen die een gourmetavond organiseren zetten een grote kom gemengde salade op tafel, maar voor de variatie kun je ook een kom met stukjes paprika, ui, knoflook en courgette maken, die de gasten zelf in hun pannetje kunnen bakken met wat olijfolie. Voor wie niet zonder een portie warme groenten kan, kun je ook een potje groenten op tafel zetten, zoals bijvoorbeeld HAK doperwten of Bonduelle Hollandse snijbonen.

Gourmetgerechten voor kinderen

Gourmetten is absoluut niet alleen voor volwassenen, juist kinderen vinden het heel erg leuk om zelf hun favoriete maaltijd te bereiden en het is ook heel  leerzaam omdat ze zo de eerste kneepjes van het koken onder de knie krijgen. Zorg wel dat een volwassene toezicht houdt op wat je kleine spruit allemaal uitspookt, om aanbranden van eten of vingers te voorkomen. De meeste kinderen zijn dol op Hollandse pannenkoeken, dus zet een kom pannenkoekenbeslag op tafel met een lepel waarin precies genoeg beslag past voor één pannenkoekje… en vergeet ook de schenkstroop en poedersuiker niet! Ook omeletten vallen bij kleine kinderen altijd in de smaak, dus zet daarnaast een kom omeletbeslag met mix voor boerenomelet binnen handbereik.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: