heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hollandse hazenpeper met ontbijtkoek

Heb je zin om je dit jaar flink uit te sloven tijdens de kerst? Probeer dan eens dit recept voor een oer-Hollandse hazenpeper met ontbijtkoek. Let op, begin de dag voor de kerst met de bereiding van dit recept want de haas moet een nacht lang marineren.

Ingrediënten:

1 kg haas
1 fles rode wijn
2 tl tijm
4 kruidnagels
3 laurierblaadjes
2 tl zwarte peperkorrels
150 gram winterpeen
150 gram bleekselderij
200 gram knolselderij
1 pak ontbijtkoek (350 gram)
1 kopje cognac
350 gram spekreepjes
3 uien (gesnipperd)
2 el tomatenpuree
2 el rode wijnazijn
2 el bloem
1 tl suiker

hazenpeper

Bereiding:

Doe 1/3 van de fles rode wijn in een steelpannetje, breng dit aan de kook met de tijm, kruidnagels, laurierblad en peperkorrels en laat het 30 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Was en snijd ondertussen de wortel en knolselderij in blokjes en de bleekselderij in boogjes. Zeef de gekookte wijn in een grote kom en gooi de kruiden weg. Voeg vervolgens de rest van de wijn toe, samen met de gesneden groenten en haas. Dek de kom af met folie en zet deze een nachtje in de koelkast. Neem de dag erna de haas uit de marinade, dep hem droog en bestrooi hem met wat bloem, zout en peper. Verhit wat roomboter in een braadpan  en bak hierin de haas rondom bruin. Flambeer de haas vervolgens met de cognac en haal het daarna uit de pan. Bak in dezelfde pan de spekreepjes licht bruin, voeg dan de gesnipperde uien toe en bak die op een laag vuurtje mee tot ze glazig worden. Voeg nu de tomatenpuree, de marinade met de groente, wijnazijn, suiker en de verkruimelde ontbijtkoek toe en leg de haas erin. Laat de haas in 1,5 tot 2 uur op een laag vuurtje gaarstoven. Breng de haas op smaak met peper en zout.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: