heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zo maak je… een echte Indische rijsttafel

Bij vrijwel alle Indische en Indonesische restaurants in Nederland staat de Indische rijsttafel op de menukaart, maar mocht je niet in Nederland wonen dan kun je hem ook gemakkelijk zelf maken.

Het belangrijkste kenmerk van een Indische rijsttafel is dat talloze Indische gerechten en bijgerechten tegelijkertijd op tafel worden gezet. De bedoeling is dat je eerst witte rijst, nasi (gebakken rijst) of bami (gebakken noodles) op je bord schept en vervolgens van alle overige bijgerechten een kleine lepel op je bord doet. We hebben de recepten voor de belangrijkste (bij)gerechten die bij een typisch Indische rijsttafel worden geserveerd voor je op een rij gezet.

rijsttafel

De basis: witte rijst, nasi goreng en bami goreng

Kook witte rijst zoals je gewend bent en zorg dat je rijst een mooie droge korrel krijgt. Het beste kun je Surinaamse of parboiled rijst nemen, want deze heeft een lekkere maar neutrale smaak. Gebruik in ieder geval geen aromatische rijstsoorten zoals basmatirijst of pandanrijst. Als je naast witte rijst ook nasi goreng wil serveren, kook dan wat extra rijst. Laat de extra rijst eerst helemaal afkoelen voordat je nasi goreng gaat maken. Je kunt tevens overwegen om bami goreng te maken voor je Indische rijsttafel.

Warme bijgerechten: Indische kipsaté en loempia’s

Bij een echte Indische rijsttafel mogen satéstokjes met kip en satésaus natuurlijk niet ontbreken. Een Indische kipsaté heb je zo gemaakt, en als je veel satéliefhebbers aan tafel hebt zitten kun je er ook nog een aparte kom satésaus bij serveren. Een ander typisch warm bijgerecht voor bij de Indische rijsttafel is loempia’s. Ze lijken erg op Chinese loempia’s, maar echte Indische loempia’s zijn meestal iets groter en wat rijker gevuld.

Koude bijgerechten: atjar tjampoer en kroepoek

De meeste Nederlanders serveren bij de Indische rijsttafel kant en klare atjar tjampoer, maar je kunt het ook gemakkelijk zelf maken: rasp wat witte kool en wortel, snipper een ui en meng deze samen in een kom met een scheutje azijn en een theelepeltje suiker. Ook kroepoek kun je zelf maken, al is dat wat ingewikkelder. Daarom kun je het beste kant en klare kroepoek kopen, die tegenwoordig verkrijgbaar is in allerlei exotische varianten waaronder extra pittige kroepoek.

Smaakverrijkers: ketjap manis, sambal oelek en seroendeng

Bij elke Indische rijsttafel horen natuurlijk de bekende Indische smaakmakers, zoals ketjap manis (zoete sojasaus), sambal oelek (een pittig chilipepermengsel) en seroendeng (een strooisel gemaakt van gemalen pinda’s, kokossnippers en zout).

Selamat makan! (“Smakelijk eten” in het Indonesisch)

Wil je meer weten over de geschiedenis van de Indische rijsttafel? Lees dan onze blog “Het koloniale culinaire erfgoed van Nederland”.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “Zo maak je… een echte Indische rijsttafel

  1. Pingback: Veel gebruikte Oosterse producten in de Nederlandse keuken | heimwee.info

  2. Pingback: Typisch Indische producten en gerechten | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: