heimwee.info

… powered by Holland at Home

Fietsen – het beste goede voornemen voor 2014!

Wie in Nederland woont of Nederland regelmatig bezoekt weet wat een van de grootste ergernissen is van alle Nederlanders: files! Ondanks dat Nederland een echt fietsland is pakken veel Nederlanders kennelijk toch graag de auto… om de regen te ontwijken, omdat het kantoor te ver van huis is of omdat de openbaar vervoersaansluitingen niet optimaal zijn. Met de auto naar het werk gaan is een kostbare aangelegenheid, niet alleen vanwege de benzinekosten en de schade voor het milieu maar ook vanwege de tijd die wordt doorgebracht in files. Goede redenen om volgend jaar wat vaker de fiets te pakken?

File ellende in Nederland

Op 1 januari 2013 waren er in Nederland ca. 8 miljoen personenauto’s geregistreerd, en dagelijks gaan ongeveer 3,1 miljoen Nederlanders met de auto naar hun werk. Het Nederlandse wegennetwerk is daar tijdens de spitsuren niet tegen bestand, met als gevolg dat velen dag in dag uit korte of lange tijd in een file doorbrengen. De Nederlandse economie loopt ieder jaar naar schatting 0,75 tot 1 miljard euro schade op als gevolg van files, en het aantal gederfde arbeidsuren bedraagt meer dan 1 miljoen. Veel mensen menen dat files vooral ontstaan door onhandig geplande werkwerkzaamheden en ongelukken, maar dat is slechts in 27% van alle files het geval. De overige 73% van alle files worden dus veroorzaakt door overvolle wegen (bron: VID).

file nederland

De Nederlandse minister Schultz van Verkeer meldde eerder dit jaar dat de filedruk in het eerste kwartaal van 2013 met 5,6% is afgenomen, met name dankzij de aanpak van belangrijke knelpunten in het wegennet en het betere gebruik van spitsstroken, al zal de economische crisis er misschien ook wel wat mee te maken hebben. Wat de oorzaak ook is, feit blijft dat de files weer flink zullen toenemen nu de economie in Nederland weer begint aan te trekken. Zullen veel Nederlanders op 1 januari daarom naast “afslanken” en “minder geld uitgeven” ook “de fiets vaker nemen” op hun lijstje met goede voornemens hebben staan?

De voordelen van fietsen

Dat fietsen niet alleen als voordeel heeft dat je er files mee ontwijkt blijkt onder andere uit het initiatief Fietsen Scoort, dat je op hun website laat berekenen hoeveel geld je bespaart, hoeveel calorieën je verbrandt en wat je bijdraagt aan een beter milieu als je de fiets in plaats van de auto pakt. Daarnaast spoort de website je aan om samen met je werkgever sponsorgeld bij elkaar te sparen voor een goed doel… Nederlanders die voortaan de fiets pakken dragen dus in één klap bij aan al hun goede voornemens voor 2014!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Fietsen – het beste goede voornemen voor 2014!

  1. Pingback: Lekker afslanken met typisch Hollandse dieetboeken | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: