heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met oliebollen

Op een typisch Hollandse Oudjaarsavond mogen oliebollen natuurlijk absoluut niet ontbreken. Nederlanders maken het zichzelf tegenwoordig meestal gemakkelijk en kopen op Oudejaarsdag vers gebakken oliebollen bij een traditionele Hollandse oliebollenkraam. Mocht jij die niet in jouw buurt hebben, bijvoorbeeld omdat je in het buitenland woont, dan kun je ze ook heel gemakkelijk zelf maken.

oliebollen

Basisrecept naturel oliebollen

Als je bang bent dat je als je zelf oliebollen gaat bakken de hele middag in de keuken moet staan dan heb je het helemaal mis, want met een pak Koopmans Oliebollenmix, dat genoeg is voor maar liefst 20 oliebollen, staan je oliebollen in een handomdraai op tafel. Doe de inhoud van een pak Koopmans mix voor Oliebollen in een beslagkom en voeg hier 500 ml handwarm water aan toe. Roer het geheel goed door tot je een glad beslag krijgt, dek de beslagkom vervolgens af met wat plastic folie en laat het beslag ca. 45 minuten rijzen op kamertemperatuur (na het rijzen niet meer doorroeren). Je kunt nu een (frituur)pan met zonnebloemolie verhitten. Zodra de olie heet genoeg is (dat wil zeggen als er belletjes ontstaan als je een onbewerkte houten pollepel in de olie steekt) kun je de oliebollen gaan bakken. Schep met een juslepel wat beslag uit de kop en schuif deze met een eetlepel in de olie. Herhaal dit enkele keren totdat er ca. 5 oliebollen in de pan zitten en bak de oliebollen onder af en toe keren gaar en goudbruin. Haal de oliebollen vervolgens uit de pan, laat ze uitlekken op wat keukenpapier en doe ze vervolgens in een schaal. Serveer de oliebollen warm of koud en geef er poedersuiker bij.

Tip:

Ben je te laat om Koopmans Oliebollenmix te bestellen? Maak dan een oliebollenbeslag van 50 gram bloem, 40 gram suiker, 750 ml melk, 40 gram verse gist, 50 gram boter, 2 eierdooiers en een snufje zout en laat het ca. 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur

Oud-Hollandse oliebollen

Traditionele oud-Hollandse oliebollen maak je door 125 gram krenten, 125 gram rozijnen en 25 gram sukade (of gesnipperde appel) toe te voegen aan het basisbeslag voordat je het laat rijzen. Vervolgens kun je de oliebollen op dezelfde manier als aangegeven in het basisrecept bakken.

Oliebollen met bier

Door een klein scheutje bier toe te voegen aan je basis oliebollenbeslag maak je jouw oliebollen verrassend lekker. Doe in plaats van 500 ml water 150 ml bier (op kamertemperatuur) en 350 ml handwarm water door je beslag. Gebruik bij voorkeur een bier met een uitgesproken smaak, zoals bijvoorbeeld Hertog Jan Karakter of Westmalle Tripel

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: