heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nieuwjaar in Nederland niet altijd op 1 januari

De meeste Nederlanders doen op 1 januari rustig aan. Na een nacht vol feesten zullen zij eerst lekker lang uitslapen en vervolgens genieten van een uitgebreid typisch Hollands ontbijt. Toch is het vandaag niet voor alle Nederlanders nieuwjaar, sommigen vieren dat op een andere dag in het jaar en vaak ook op een hele andere manier.

Chinees Nieuwjaar

chinees nieuwjaarHet Chinese nieuwe jaar begint op de tweede nieuwe maan na de zonnewende van 21 december. Dit jaar valt het Chinees Nieuwjaar daarom op vrijdag 31 januari 2014, en dat wordt vooral in grote Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag uitbundig gevierd, want het Chinees Nieuwjaar is een van de belangrijkste feestdagen van de Chinezen. Wie de vieringen rond het Chinees Nieuwjaar zelf eens wil meemaken kan bijvoorbeeld naar Amsterdam gaan, waar in de Nieuwmarktbuurt en op de Zeedijk gefeest wordt met de drakendansen en leeuwendansen. Volgens de Chinezen kun je jezelf gelukkig eten, dus vergeet vooral ook niet om in een van de authentieke Chinese restaurantjes die zich in de Chinese buurt van Amsterdam bevinden een hapje te gaan eten.

Joods Nieuwjaar

Het Joods Nieuwjaar, beter bekend als het Rosj Hasjana, vindt in 2014 plaats op 25 en 26 september, de eerste twee dagen van de joodse maand Tisjrie. Tijdens het Rosj Hasjana wordt er door de Joodse Nederlanders veel gebeden, maar daarnaast hebben zij ook diverse traditionele gebruiken, zoals het eten van zoete lekkernijen, veel vers fruit en challa, een speciaal feestbrood in de vorm van een vlecht die de kringloop van het leven symboliseert.

Islamitisch Nieuwjaar

Op 25 oktober 2014 wordt in Nederland het Islamitisch Nieuwjaar gevierd, door moslims meestal het Moeharram genoemd. Tijdens het Islamitisch Nieuwjaar wordt in alle Nederlandse moskeeën een speciale gebedsdienst gehouden, waarna alle aanwezigen elkaar een gelukkig nieuwjaar toewensen.

Overige nieuwjaarsfeesten Nederland

Nederland kent ook een Hindoestaanse en Boeddhistische gemeenschap, zij vieren hun nieuwjaar op respectievelijk 31 maart 2014 en 13 mei 2014 (Theravada).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: