heimwee.info

… powered by Holland at Home

Ketjap populairste smaakmaker van Nederland

Om de paar jaar voert het Nederlandse enquêtebureau TNS NIPO in opdracht van een grote Nederlandse supermarkt een onderzoek uit naar Hollandse eetgewoonten. Ook het afgelopen jaar werd weer aan zo’n 1600 Nederlanders gevraagd wat zij het liefst eten en hoe zij hun gerechten op smaak brengen. De resultaten waren allerminst verrassend, maar wat wel opvalt is dat ketjap bij veel Nederlanders wel héél erg geliefd is!

Nederlanders houden het meest van echte ‘Hollandse pot’, zoals een stamppot of aardappelen met een stukje vlees en een schep groenten. Je weet vast nog wel welke groenten jij als kind absoluut niet lekker vond, daarom zal het je wel niet verbazen dat ook vandaag de dag spruitjes, postelein en tuinbonen de minst geliefde groenten zijn, vooral onder kinderen en jongeren. Sperziebonen daarentegen doen het erg goed op de Hollandse eettafel, en ook bloemkool en spinazie worden graag gegeten. Het oud-Hollandse gezegde “wat de boer niet kent vreet hij niet” geldt zeker voor de hedendaagse Nederlanders, want relatief onbekende groenten zoals raapsteeltjes, koolrabi en schorseneren worden in Nederland niet vaak op tafel gezet. Daarnaast blijkt dat Nederlanders steeds vaker een dagje bewust geen vlees eten en in plaats daarvan kiezen voor een vleesvervanger of een vegetarische maaltijd.

ketjap manisEen verassende ontwikkeling, zo blijkt uit het onderzoek van TNS NIPO, is dat veel Nederlanders vaak ketjap gebruiken. Hollanders voegen deze sojasaus die afkomstig is uit de Indonesische keuken graag toe aan allerlei gerechten, en zeker niet alleen Aziatische gerechten. Ook vlees en groenten worden vaak gemarineerd in of bereid met ketjap, en zelfs de traditionele typisch Hollandse stamppot krijgt een verrassende ‘twist’ dankzij een scheutje ketjap!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: