heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met… Hollandse mosselen!

Het mosselseizoen is in volle gang, het perfecte moment dus om heerlijk met mosselen te variëren. Alhoewel je tegenwoordig van juli tot april mosselen kunt kopen zijn ze van januari tot april het lekkerst, vooral ook omdat ze dan helemaal volgroeid zijn en stevig van structuur.

Mosselen in tomatensaus

Pikante mosselen in tomatensaus

Ingrediënten

2 kg mosselen
2 el olijfolie
1 kleine ui
2 knoflookteentjes
1 tl sambal
1 blik tomatenblokjes
2 el citroensap
zout en peper
1 plukje bladpeterselie

Bereiding

Snipper de ui, pers de knoflookteentjes, hak de bladpeterselie fijn en bak ze samen met de sambal in een diepe braadpan of mosselpan in wat olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de tomatenblokjes en de citroensap toe en laat de saus nog enkele minuten doorpruttelen met de deksel op de pan. Was ondertussen de mosselen en verwijder de mosselen die gebroken zijn of open staan. Doe daarna de gewassen mosselen in de pan met de saus en laat ze koken tot ze open zijn. Serveer de mosselen met een gemengde salade en stokbrood, gebakken aardappeltjes of frites.

Hollandse mosselen met mosterdmayonaise

Ingrediënten

8 el mayonaise
5 el zure room
½ el Groninger mosterd
1 plukje peterselie
zout en peper

Bereiding

Bereid de mosselen volgens dit traditionele recept voor Hollandse mosselen. Maak ondertussen de mosterdmayonaise klaar. Hak daarvoor de peterselie zeer fijn, doe een groot gedeelte daarvan in een grote schaal (houd een klein beetje peterselie apart voor de garnering), roer de mayonaise, zure room en mosterd er doorheen en voeg zout en peper naar smaak toe. Giet de mosselen als deze gaar zijn af en meng ze voorzichtig door de saus. Strooi de overige peterselie over de mosselen heen en serveer ze met stokbrood of frites en een gemengde salade.

Mosselen in witte wijnsaus

Ingrediënten

2 kg mosselen
2 el olijfolie
1 kleine ui
2 knoflookteentjes
1 tl bloem
1 glas droge witte wijn
1 laurierblaadje
2 el citroensap
zout en peper
1 plukje peterselie

Bereiding

Snipper de ui, pers de knoflookteentjes en bak ze samen in een diepe braadpan of mosselpan in wat olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de wijn, het laurierblaadje, de citroensap, de bloem en peper en zout toe en laat de saus 5 minuten met de deksel op de pan op een laag pitje doorkoken. Was ondertussen de mosselen en verwijder de mosselen die gebroken zijn of open staan. Doe daarna de gewassen mosselen in de pan met de saus en laat ze koken tot ze open zijn. Sprenkel wat fijngehakte peterselie over de mosselen en serveer ze met een gemengde salade en stokbrood of frites.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: