heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlands pensioen in het buitenland, hoe werkt dat?

Wie ooit in Nederland heeft gewoond zal waarschijnlijk een Nederlands “staatspensioen” hebben opgebouwd, beter bekend als de AOW. Ben je benieuwd op hoeveel AOW-uitkering jij recht hebt als je met pensioen gaat? Lees dan snel verder.

Berekening aanvang en hoogte AOW-uitkering

pensioenIedereen die tussen zijn of haar 15e en 65e levensjaar één of meerdere jaren in Nederland heeft gewoond bouwt automatisch AOW op. Als richtlijn kun je stellen dat je voor elk jaar dat je in Nederland hebt gewoond recht hebt op 2% van het totale AOW-bedrag (voor huidige AOW-bedragen klik hier). Heb je bijvoorbeeld ooit vijf jaar als expat in Nederland gewoond, dan ontvang je dus bij aanvang van je AOW-leeftijd 10% AOW; ben je op je 35e geëmigreerd naar het buitenland dan heb je recht op 60% AOW. Ook als je in de periode dat je in Nederland woonde niet hebt gewerkt maar wel officieel ingeschreven stond in Nederland (bijvoorbeeld omdat je partner werkte en jij voor de kinderen zorgde), dan heb je recht op AOW over de betreffende periode. Je AOW-leeftijd (de leeftijd waarop je AOW-uitkering begint) hangt af van je geboortejaar en ligt ergens tussen je 65e en 67e levensjaar. Je exacte AOW-leeftijd kun je eenvoudig uitrekenen op www.checkuwaowleeftijd.nl.

Vrijwillige verzekering AOW

Als je buiten Nederland woont en/of werkt bouw je meestal geen AOW op, tenzij je een detacheringsverklaring hebt gekregen van je Nederlandse werkgever. Heb je een dergelijke verklaring niet ontvangen, heb je geen Nederlandse werkgever of ben je werkzaam als zelfstandige dan kun je jezelf ‘vrijwillig verzekeren’, zodat je AOW-opbouw na je emigratie of gedurende je expat-periode gewoon doorloopt. Hieraan zijn wel kosten verbonden die op kunnen lopen tot wel 400 euro per maand, afhankelijk van je leeftijd en je inkomen. Hoe hoog je vrijwillige bijdrage precies zou worden kun je uitrekenen op de website van de SVB. Vergeet niet dat je na je emigratie ook staatspensioen gaat opbouwen in je nieuwe woonland, dus neem dat mee in je overweging of je jezelf vrijwillig wil verzekeren voor de AOW.

Emigreren na je pensioen

Uiteraard heb je ook recht op je opgebouwde AOW als je pas na het ingaan van je AOW-leeftijd gaat emigreren. Hoeveel AOW je in dat geval krijgt is wel afhankelijk van waar je gaat wonen, want voor veel landen buiten de Europese Unie geldt dat je geen recht zult hebben op een aanvullende alleenstaandenuitkering of een toeslag op de AOW als je partner de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de SVB.

Belasting betalen over je pensioen

De eerder genoemde AOW-bedragen zijn bruto, wat wil zeggen dat je er nog belasting over dient te betalen. Het kan zijn dat je die belasting betaalt in je nieuwe woonland, maar het kan ook goed zijn dat je in Nederland belasting verschuldigd bent over je AOW-uitkering. Waar je belasting gaat betalen hangt af van afspraken die Nederland al dan niet heeft gemaakt met het land waar je woont. In dit verdragenoverzicht kun je controleren welke afspraken Nederland met jouw woonland heeft gemaakt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

6 reacties op “Nederlands pensioen in het buitenland, hoe werkt dat?

 1. Patricia T Denekamp
  25/09/2017

  Ik heb een kleine AOW uitkering, maar heb ook 5 jaar in Nederland gewerkt. Heb ik dan nog recht op een pensioen boven op mijn AOW ?

 2. Pingback: Veelgestelde vragen bij emigratie | heimwee.info

 3. Tina W.
  02/03/2014

  Hoi Marjan, volgens mij heb je voor elk jaar dat je vanaf je 15e in Nederland woonde recht op 2% aow, dus in jouw geval plm. 8%. Zie, http://www.svb.nl/int/nl/aow/hoogte_aow/hoeveel_u/ (bij “Zonder DigiD bekijken hoeveel AOW-pensioen u ongeveer krijgt” kun je bekijken waar je ongeveer recht op hebt). Als je wilt weten hoeveel je precies krijgt kun je het beste contact opnemen met de svb denk ik 🙂 Groetjes, Tina

  • Marjan
   02/03/2014

   Hallo Tina
   Bedankt voor jouw reactie…..ik kan hier best wat mee
   Woon jij ook in het buitenland?
   Groetjes
   Marjan

   • Tina W.
    03/03/2014

    Hoi Marjan, ja ik woon in Engeland! gr. Tina

 4. Marjan
  01/03/2014

  Ik ben in 1970 , net 19 jaar, naar Frankrijk geemigreerd en heb daarvoor een jaar of 3 gewerkt heb ik daardoor pensioen opgebouwd ? Ik had me er eigenlijk nog niet eerder in verdiept maar kwam heel toevallig op jullie site terecht……heeft iemand antwoord op m’n vraag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: