heimwee.info

… powered by Holland at Home

Balkenbrij met appelcompote

Balkenbrij is traditionele oer-Hollandse winterkost die vroeger vooral heel populair was in het zuiden en oosten van Nederland. Meestal wordt balkenbrij gemaakt van gekookt slachtafval van het varken, meel en een mengsel van speciale zoet smakende kruiden (zogenaamde “rommelkruiden”) die gekookt worden in bouillon of bloed. In de winter is balkenbrij bij veel Hollandse slagers kant en klaar verkrijgbaar. Is in jouw woonland geen balkenbrij verkrijgbaar, zoek dan naar een vergelijkbaar alternatief, zoals Pannas of Möppkenbrot (Duitsland), black pudding (Engeland), haggis (Schotland) of scrapple (Verenigde Staten).

Ingrediënten:

500 gram balkenbrij
1 kopje bloem
1 flink klontje boter
1 potje HAK appelcompote

balkenbrij

Bereiding:

Snijd de balkenbrij in plakken van ca. ½  centimeter en besprenkel ze aan beide zijden met bloem. Verhit een flink klontje boter in een koekenpan en bak hierin de balkenbrij aan beide zijden goudbruin. Serveer de balkenbrij met geroosterd brood en een schep appelcompote.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: