heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van de pannenkoek

Wie denkt dat pannenkoeken typisch Hollands zijn, zit er helemaal naast. Pannenkoeken zijn lang geleden in verschillende landen en culturen ontstaan, al werden de eerste pannenkoeken die de mensheid at niet met hedendaagse ingrediënten bereid. Tegenwoordig kun je pannenkoeken vrijwel overal ter wereld eten, in allerlei soorten, maten en smaken, maar de lekkerste pannenkoek komt misschien toch wel uit Nederland! Lees hier alles over de geschiedenis van de pannenkoek en wat de Hollandse pannenkoek zo bijzonder maakt.

Pannenkoeken tijdens de prehistorie, Romeinse tijd en daarna

Historici vermoeden dat pannenkoeken niet door één persoon of volk zijn uitgevonden, maar in verschillende landen, onafhankelijk van elkaar, zijn ontstaan. De eerste pannenkoeken werden echter niet gemaakt van pannenkoekbeslag zoals wij dat vandaag de dag kennen, maar van gedroogde zaden en bloemen die gemengd werden met melk en eieren en vervolgens op hete stenen gebakken werden. Er zijn aanwijzingen dat de mens al in de prehistorie pannenkoeken bakte, maar in ieder geval is zeker dat de Romeinen dol waren op deze lekkernij. Tijdens de Romeinse tijd werden niet alleen zoete pannenkoeken gebakken in een beslag van melk, eieren en bloem, boekweit, maïsmeel of aardappelen, met daaraan toegevoegd honing en stukjes fruit, maar ook hartige pannenkoeken, die gemaakt werden met kaas en vlees. Gedurende de Middeleeuwen en daarna werden pannenkoeken steeds vaker gegeten tijdens speciale of feestelijke gelegenheden, zoals vlak voor aanvang van de vastenperiode in de aanloop naar Pasen.

Vermoedelijk hebben de Nederlandse emigranten de boekweitpannenkoek in Amerika geïntroduceerd. Aanvankelijk heette deze pannenkoek “hoecake”, vernoemd naar de platte schep waarop deze gebakken werd, maar al gauw kreeg het de naam ‘pancake’. De pannenkoek was overigens niet nieuw in Amerika, want de oorspronkelijke bewoners van het Amerikaanse continent bakten al eeuwen lang hun eigen versie van de pannenkoek. Deze heette de “nohekick”, en werd gemaakt van maïsmeel en andere lokale ingrediënten.

Waarom de Hollandse pannenkoek zo bijzonder is

pannenkoekTegenwoordig kun je overal ter wereld wel pannenkoeken vinden, van Pfannkuchen in Duitsland, crêpes in Frankrijk tot okonomiyaki in Japan, maar veel Nederlanders en Nederlandse emigranten vinden Hollandse pannenkoeken toch echt het lekkerst. Misschien komt het wel door de specifieke ingrediënten die voor deze overheerlijke pannenkoek gebruikt worden, de manier waarop hij gebakken wordt of de typisch Hollandse toppings, zoals schenkstroop en poedersuiker. In Nederland kun je de lekkerste Hollandse pannenkoeken eten bij typisch Hollandse traditionele pannenkoekenrestaurants, maar mocht je niet in Nederland wonen dan kun je ze natuurlijk ook gewoon zelf maken! Alle ingrediënten die je nodig hebt voor het bakken van echte Hollandse pannenkoeken, zoals pannenkoekenmix, schenkstroop en poedersuiker, kun je online bestellen bij Holland at Home. Het enige dat je dan nog zelf hoeft te doen is Hollandse pannenkoeken bakken… én ze opeten natuurlijk!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

9 reacties op “De geschiedenis van de pannenkoek

 1. anoniem
  19/04/2017

  Hey coole pindakoppen! Wij worden hier de baas!

  φυστίκι παιδόφιλος

  dooeeeiiiiii

 2. anoniem
  19/04/2017
 3. Romein
  15/04/2017

  “Tijdens de Romeinse tijd werden niet alleen zoete pannenkoeken gebakken in een beslag van [..] maïsmeel of aardappelen”
  echt ja?

  • anoniem
   19/04/2017

   jij bent een pinda. ga weg!!

   abanukubeza! faroxumeeyaha1

 4. Paula Parmentier
  20/05/2016

  Heerlijk met uitgebakken bacon gebakken uien en kaas….dubbelklappen, zorg dat de kaas smelt….. lekker nog beetje stroop erover….klinkt gek maar zout en zoet…heerlijk. krijg trek van je leuke blog…..fijn weekend.

 5. greet
  18/03/2016

  Er is wel meer te vinden in de geschiedenis van de pannenkoek; Nederland heeft ook een nationale pannenkoekendag! 5 juni om precies te zijn. En hoe komt ons kleine landje nou aan zo’n dag. Dat is best een geinig verhaal eigenlijk. Op 5 juni 1806 werd Lodewijk Napoleon tot koning gekroond door zijn broer keizer Napoleon Bonaparte (die overigens in Ravenstein heeft geslapen). Het lievelingseten van Napoleon in Holland was uiteraard pannenkoeken (dat of stamppot, de keuze is niet echt moeilijk). Deze Napoleon werd de goede koning genoemd, omdat hij zo dicht bij het volk stond. Zijn optreden bij rampen werd nagevolgd door alle Nederlandse staatshoofden die na hem kwamen. Maar goed om zijn bekroning te vieren werd 5 juni uitgeroepen tot nationale pannenkoekendag.

 6. Pingback: Zelf pannenkoekenbeslag maken (dus zonder pakje) - one hand in my pocketone hand in my pocket

 7. hetgoedezaad
  12/02/2014

  Leuk om het te mogen weten hoe pannenkoeken is ontstaan. Ken je Roti is een soort van pannenkoek eet je met aardappelen, vlees en groenten. Soms een gekookte ei erbij. Vr. Groet. Patricia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: