heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Zuid-Hollandse producten en gerechten

Al wordt de wereldberoemde Goudse kaas meestal niet echt gezien als een streekkaas, toch komt deze typisch Hollandse kaas van oorsprong uit de provincie Zuid-Holland, net zoals veel andere lekkernijen. Wil jij weten welke producten en gerechten typisch Zuid-Hollands zijn? Lees dan snel verder.

Goudse kaas

goudse kaasHet beroemdste product uit Zuid-Holland is misschien wel de Goudse kaas, een van de meest gegeten kazen ter wereld. Dat Goudse kaas officieel niet als streekgerecht wordt aangemerkt komt omdat de naam “Goudse kaas” of “Gouda cheese” niet beschermd is. Iedereen mag zijn kaas dus zo noemen, daarom smaakt de Goudse kaas die je in het buitenland kunt kopen vaak helemaal niet naar echte Goudse kaas uit Nederland. Wil je (her)ontdekken hoe deze kaas écht hoort te smaken dan kun je het beste verse Goudse kaas bestellen bij een Nederlandse supermarkt zoals bijvoorbeeld Holland at Home.

Gorinchemse zoute bollen

Ze lijken in de verte op snoepjes, maar als je ze van dichtbij bekijkt zie je meteen dat het om koekjes gaat. Gorinchemse zoute bollen zijn kleine ronde koekjes gemaakt van zanddeeg. De bolletjes zijn gebakken naar een heel oud recept van Bakkerij de Kroes uit Gorinchem en smaken vanwege de zoute smaak het best bij een borrel of feestje. Gorinchemse zoute bollen zijn verkrijgbaar bij bakkerijen in Gorinchem en omstreken en worden vaak verkocht in een leuk traditioneel blikje.

Aardappelen met karnemelk

In de Hoeksche Waard gaan de kliekjes nooit verloren, want als ze na de maaltijd gekookte aardappelen over hebben worden die een beetje fijn geprakt met een lepel en vervolgens overgoten met karnemelk. Even roeren en je typisch Zuid-Hollandse zuiveltoetje is klaar!

Schelvispekel

Ook in Zuid-Holland houden ze van een stevige borrel! Wat Bokma is voor Friesland en Bols voor Amsterdam, is Schelvispekel voor Zuid-Holland. Deze alcoholische sterke drank werd oorspronkelijk vooral gedronken door vissers uit Vlaardingen die zich op die manier opwarmden voordat zij aan het werk gingen. De vissers maakten de drank vroeger zelf van brandewijn, kaneel en nootmuskaat, en niet van gezouten schelvis zoals de naam suggereert. Toch kreeg de drank de naam Schelvispekel, waarschijnlijk als schuilnaam om te verbergen dat het om sterke drank ging.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: