heimwee.info

… powered by Holland at Home

Superfoods – nieuwe ‘hype’ of Hollandse traditie?

Je hoort er tegenwoordig steeds vaker over en ook veel kranten en tijdschriften besteden er de laatste tijd regelmatig aandacht aan: superfoods. Wat zijn superfoods nou eigenlijk, waarom beginnen ze ook in de Hollandse keuken steeds populairder te worden en waar kun je ze kopen?

Wat zijn superfoods?

Superfoods is een verzamelnaam voor voedingsmiddelen die een meer dan gemiddeld gehalte aan gezonde voedingsstoffen bevatten, zoals vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetzuren. Voorbeelden van levensmiddelen die superfoods worden genoemd zijn onder andere rauwe cacao, chiazaad, goji bessen, hennepzaad en tarwegraspoeder. boerenkoolToch beperken de superfoods zich zeker niet alleen maar tot onbekende en exotische producten, want ook veel traditionele Hollandse maaltijdcomponenten, zoals spinazie, boerenkool, spruitjes, broccoli, rode bieten, blauwe bessen, makreel en sardines, worden beschouwd als superfoods.

Eigenlijk zijn superfoods dus helemaal niet nieuw, want ze staan bij veel Hollanders regelmatig op het menu. Het enige verschil is dat er de laatste jaren veel internationale superfoods zijn bijgekomen, want gojibessen komen bijvoorbeeld uit China en Tibet, en chiazaad uit Mexico en Guatemala. Of superfoods ook echt gezonder voor je zijn is tot op heden niet wetenschappelijk bewezen, daarom gebruiken de meeste diëtisten en medici de term ‘superfood’ nooit, maar dat deze ‘super’ voedingsmiddelen je maaltijd een extra smaakdimensie geven is zeker het geval!

Wat kun je maken met superfoods?

We kennen natuurlijk allemaal de typisch Hollandse warme chocolademelk, al dan niet geserveerd met een heerlijke toef slagroom. Echter, als je geen suiker mag eten of op de lijn wil letten zijn de meeste soorten Hollandse chocolademelk en gewone cacao geen goede keuze, want deze bevatten meestal suiker. Een goed alternatief is in dat geval rauwe cacaopoeder, want dit is pure cacao waaraan geen gram suiker is toegevoegd. Je kunt met rauwe cacao overigens niet alleen chocolademelk maken, het is ook een heerlijk ingrediënt in zelfgemaakte boerencake, gebakjes en als topping op een Hollands toetje.

Een ander bekend superfood is gojibessen. Dit zijn gedroogde rode ovale besjes die qua smaak en structuur wat weg hebben van rozijnen, maar minder zoet zijn en een milde dropsmaak hebben. Gojibessen kun je zo als snack eten, door toetjes roeren of als ingrediënt gebruiken in bijvoorbeeld cake. Chiazaden en hennepzaden kun je beide door je ontbijtgranen roeren of gebruiken als ingrediënt in zelf gebakken brood, taart of gebak, en tarwegraspoeder kun je het beste door een sap, smoothie of shake roeren.

Waarom worden superfoods vaak aangeduid als ‘rawfood’?

Veel superfoods worden aangeprezen met ‘rauw’, wat betekent dat ze op lage temperatuur gedroogd of bewerkt zijn. Het voordeel van deze verwerkingsmethode is dat alle natuurlijke voedingsstoffen zoveel mogelijk bewaard blijven en het superfood een optimale voedingswaarde heeft.

Wil jij ook eens wat superfoods proberen? Bekijk dan eens het superfood & rawfood assortiment van Holland at Home, en stel zelf je favoriete Hollandse superfood gerecht samen!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: