heimwee.info

… powered by Holland at Home

Suikervrije cake – lekker Hollands genieten zonder schuldgevoel

Wie bekend is met de Nederlandse keuken weet dat Hollanders met ‘cake’ slechts één type gebak bedoelen: een heerlijk zachte, sponsachtige koek die meestal als tussendoortje gegeten wordt, vaak vergezeld van een kopje thee of koffie. De meeste Hollandse cakes bestaan voor de helft uit suiker, dus als je op je calorieën wil letten of geen suiker mag eten zul je dat heerlijke plakje Hollandse cake misschien met pijn in je hart aan je voorbij laten gaan. Je kunt echter ook een suikervrije cake bakken, met een echte Hollandse cakemix als basis.

Waarom Hollandse cake zo populair is in Nederland

hollandse cakeAls je het in een Engelstalig land over Hollandse cake hebt zul je altijd moeten uitleggen wat je precies bedoelt, want voor hen is ‘cake’ een verzamelnaam voor alles wat met gebak en taart te maken heeft. In Nederland hebben we het in dat geval altijd over één soort gebak: geelgekleurde zachte sponsachtige koek, die je in plakjes snijdt en bij de thee of koffie serveert.

Cake is een van de meest bereide recepten in de Nederlandse keuken, niet alleen omdat het zo ontzettend lekker is maar vooral ook omdat het zo snel en gemakkelijk te maken is. Je doet wat bloem, boter, suiker, eieren, bakpoeder en een beetje zout, melk en vanillesuiker in een beslagkom, roert het goed door elkaar, giet het in een cakevorm of traditionele tulbandvorm en zet het 75 minuten in de oven. En wil je het nog gemakkelijker maken voor jezelf dan koop je gewoon een kant en klare cakemix!

Zo maak je een suikervrije cake

Niets is zo vervelend als nooit een plakje cake kunnen eten, bijvoorbeeld omdat je op de lijn let of geen suikers mag hebben. Gelukkig kun je ook een suikervrije cake maken, met behulp van een Hollandse cakemix zonder suiker. Veel cakemixen die je in de supermarkt kunt kopen bevatten echter standaard toegevoegde suikers, dus lees de productinformatie op de verpakking goed voordat je een suikervrije cake gaat maken, of koop een zelfrijzend bakmeel. De volgende soorten cakemix en zelfrijzend bakmeel bevatten in ieder geval geen suikers: Koopmans Boerencakemeel, Orgran zelfrijzend bakmeel (ook glutenvrij) en Plus zelfrijzend bakmeel.

Indien je een suikervrije cake gaat bakken met Koopmans Boerencakemeel dien je aan één pak cakemix 200 gram roomboter en 4 middelgrote eieren toe te voegen. Gebruik je zelfrijzend bakmeel, dan dien je per 200 gram bakmeel ongeveer 125 gram boter en 3 eieren toe te voegen. Kies om de suikervrije cake toch een lekkere zoete smaak te geven voor een hittebestendige vloeibare zoetstof, zoals bijvoorbeeld Natrena Vloeibaar of Damhert Tagatesse Zoetmiddel. Je hebt voor één cake ongeveer 20 gram vloeibare zoetstof nodig, maar om te voorkomen dat je cake te zoet wordt kun je het beste beginnen met enkele druppeltjes zoetstof aan het beslag toe te voegen, het even goed door te roeren en dan te proeven hoe zoet het smaakt. Is het beslag nog niet zo zoet, voeg dan wat meer druppeltjes zoetstof toe, roer het beslag opnieuw goed door en proef vervolgens opnieuw. Bak je cake tenslotte ca. 70 minuten in een oven op 160C en je suikervrije cake is klaar!

Tip: Een cakemix is de beste basis voor een echte Hollandse cake, maar je kunt het deeg ook gebruiken om cupcakes of muffins mee te maken. Een Hollandse cakemix is dus heel veelzijdig… en omdat het zo snel en eenvoudig te maken is kun je het maar beter altijd in huis hebben, voor het geval je onverwachte gasten krijgt!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

5 reacties op “Suikervrije cake – lekker Hollands genieten zonder schuldgevoel

 1. Johan
  31/03/2017

  Benjeeen amateur kok wie koopt nu kant en klaar mee heel amateuristisch komt dit over

 2. Kun je honing als vloeibare zoetstof gebruiken? En moet het vloeibaar zijn of kan het ook poeder ofzo zij

  • hollandathome
   14/06/2015

   Beste Femke,

   De zoetstof kan in principe ook in poedervorm zijn, maar het moet wel tegen hoge temperaturen bestand zijn, raadpleeg hiervoor de productinformatie op de verpakking van de zoetstof die je wilt gaan gebruiken. Honing bevat van nature veel suikers dus als je een suikervrije cake wilt bakken kun je beter geen honing kiezen.

   Veel succes!
   Team Holland at Home

 3. Wilhelmina. Marks
  23/03/2014

  Where do I buy the cake mix.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: