heimwee.info

… powered by Holland at Home

Heimwee? Droom lekker weg met gedichten over Nederland!

Heimwee is een gek gevoel. Het is een diep verlangen naar Nederland, omdat je er opgegroeid bent of omdat je er een belangrijk deel van je leven hebt gewoond. Vaak gaat heimwee over het missen van kleine dingetjes, zoals de geur van vers gebakken appeltaart, fietsen door het polderlandschap of het geluid van de tram. Veel mensen met heimwee willen helemaal niet terug… ze houden er gewoon van om af en toe lekker weg te dromen over Nederland!

Denkend aan Holland

Er zijn verschillende manieren om heerlijk weg te dromen als je heimwee naar Nederland hebt: je leest een Nederlands boek, kijkt een Nederlandse film of koopt typisch Hollandse producten bij een Nederlandse online supermarkt en laat je smaakpapillen dat gevoel van vroeger herleven. Maar de meest poëtische manier om terug te denken aan Nederland is natuurlijk met behulp van Nederlandse gedichten!

gedichten nederland

Misschien wel het beroemdste gedicht over Nederland is ‘Herinnering aan Holland’, een emotioneel gedicht van de Nederlandse dichter, vertaler en literair criticus Hendrik Marsman die in het begin van de vorige eeuw leefde en veel tijd doorbracht in Zwitserland en Frankrijk:

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Nederland kwam regelmatig ter sprake in de gedichten van Hendrik Marsman, zoals bijvoorbeeld ook “Holland” en “Polderland”. Een overzicht van al zijn gedichten is te vinden op de website gedichten.nl.

Moderne Nederlandse gedichten over Nederland

Heimwee is van alle tijden, dus ook in recentelijke jaren hebben veel dichters geschreven over Nederland. Een voorbeeld daarvan is de bekende Nederlandse cabaretier, zanger, kunstschilder en dichter Toon Hermans, die nooit in het buitenland woonde maar desondanks vaak over Nederland dichtte en daarbij ironie en kritiek niet schuwde:

Hollandia

Hier wordt de neus nooit langer dan ‘ie was,
geen uitzicht voor wie net iets verder kijkt,
dit is het landje van het korte gras,
en wee… de spriet die net iets hoger reikt.

Uiteraard zijn er nog veel meer moderne en klassieke Nederlandse dichters die over Nederland hebben geschreven. Bekijk bijvoorbeeld eens wat gedichten van J.C. Bloem, Nescio, Gerrit Komrij, Rutger Kopland, M. Vasalis en Simon Vestdijk, en laat je heimweegevoel even heerlijk de vrije loop! Vaak last van heimwee? Lees dan ook onze blog “Heimwee naar Nederland… remigreren of niet?”.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Heimwee? Droom lekker weg met gedichten over Nederland!

  1. Pingback: Nederlandse boeken over heimwee | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: