heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Overijsselse producten en gerechten

Van Staphorst tot Losser en van Twente tot Deventer en Kampen, de provincie Overijssel heeft een rijke traditie… zeker ook op culinair gebied! Wil je weten welke streekproducten en -gerechten uit Overijssel komen? Lees dan snel verder.

Deventer koek

De beroemde Deventer koek is een soort ontbijtkoek, maar van bijzonder hoge kwaliteit. De koek werd vroeger volgens strenge gemeentelijke aanwijzingen gebakken, zodat de kwaliteit constant was en de koek lang kon worden bewaard. De Deventer koek is een bekend icoon van de stad, die als bijnaam de Koekstad heeft.

Overijsselse spekpannenkoek

Deze pannenkoek wordt gemaakt van pannenkoekbeslag waaraan heerlijke rookspek is toegevoegd. De rookspek wordt eerst in plakjes gesneden en uitgebakken, daarna wordt het pas door het beslag geroerd.

Zwolse blauwvingers

Deze heerlijke koekjes hebben qua uiterlijk wat weg van bokkenpootjes, maar smaken toch echt heel anders. Je kunt de koekjes makkelijk zelf maken van witte basterdsuiker, vanillesuiker, bloem en gehakte hazelnoten, die je na het bakken aan één kant dipt in een warm chocoladepapje van poedersuiker, ei en cacaopoeder. Een ware traktatie!

Staphorster fleeren

staphorster fleerenIn Staphorst wordt oud en nieuw gevierd met Staphorster fleeren, oftewel zachte kruidkoekachtige wafels die met een wafelijzer gebakken worden. Staphorster fleeren zijn nogal machtig en vormen daarom een prima voedingsbodem voor iedereen die tijdens het inluiden van het nieuwe jaar van plan is te diep in het glaasje te kijken.

Kampersteur

Je zou denken dat dit gerecht gemaakt is van steur, maar toch is het geheel vegetarisch en gemaakt van hardgekookte eieren en mosterdsaus. Het verhaal gaat dat dit gerecht vernoemd is naar een feestmaaltijd die gemaakt zou worden ter ere van de bisschop van Munster, die de stad Kampen zou komen bezoeken. Toen de bisschop op het laatste moment afzegde werd de steur teruggezet in de rivier de IJssel, met een belletje om zijn nek zodat hij later weer snel te vangen was. Uiteindelijk bleek de steur niet meer te vinden en werd het gerecht bereid met eieren in plaats van steur….

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: