heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse postzegels… het leukste souvenirtje uit Holland!

Nederlanders die lang geleden naar het buitenland geëmigreerd zijn kunnen zich het vast nog goed herinneren… brieven van vrienden en familie uit Nederland, vaak voorzien van een mooie postzegel die een prachtig souvenir op zichzelf was – niet alleen vanwege de mooie kleuren en het ontwerp, maar ook omdat Nederlandse postzegels iets vertelden over Nederland.

Het verhaal achter de Nederlandse postzegel

Nu vrijwel iedereen beschikt over internet worden er nog maar weinig brieven de wereld rondgestuurd, en dat is eigenlijk heel erg jammer. De postzegels die vroeger op brieven werden geplakt waren namelijk een prachtig aandenken aan Holland, wat voor emigranten met heimwee kleine maar dierbaar cadeautjes waren.

Dutch stamp 3Veel Nederlandse postzegels vertelden een klein verhaaltje over Nederland, en werden uitgegeven ter nagedachtenis aan een belangrijke gebeurtenis of een persoon die belangrijk is geweest voor de Nederlandse geschiedenis, zoals de bevrijding in 1945 of Vincent van Gogh.

Dutch stamp 1Ook ter ere van gebeurtenissen en evenementen die nog plaats moesten gaan vinden of net hadden plaatsgevonden werden vaak postzegels uitgegeven, zoals de inhuldiging van Koningin Beatrix in 1980, de Elfstedentocht en Sail Amsterdam.

Dutch stamp 2Daarnaast werden er jaarlijks zogenaamde ‘kinderpostzegels’ uitgegeven, die altijd een leuk ontwerp hadden en waarvan de opbrengst deels bestemd was voor goede doelen die projecten gewijd aan kinderen in Nederland en/of het buitenland steunen.

 

 

Nederlandse postzegels verzamelen

Tot op de dag van vandaag geeft de Nederlandse post elk jaar talloze bijzondere postzegels en kinderpostzegels uit, dus wil je op een leuke en interessante manier met Nederland verbonden blijven, ga dan Nederlandse postzegels verzamelen en vraag dan je familie en vrienden om regelmatig een wenskaart, brief of een pakketje te sturen via Post.nl (en vergeet ze niet te vragen om er een bijzondere postzegel op te plakken!).

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: