heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zure zult

Vroeger werd zure zult ook vaak ‘hoofdkaas’ genoemd, omdat het van de kop van het varken werd gemaakt. Echter, tegenwoordig maken de meeste huiskoks zure zult van vleesrestjes (niet alleen van het varken, ook rundvlees is mogelijk). Eenmaal bereid en opgesteven in de koelkast smaakt zure zult heerlijk smeuïg en is het een niet te versmaden hartig broodbeleg.

Ingrediënten:

1 kilo vleesrestjes
2 tl zout
1 tl peper
½ tl nootmuskaat
3 kruidnagels
2 laurierblaadje
½ tl cayennepeper
½ tl tijm
1 dl azijn
1 blaadje gelatine per dl kookvocht (optioneel)
3 Hollandse augurken

zure zult

Bereiding:

Doe de vleesrestjes in een pan en giet er net zoveel water bij tot ze onder staan.  Voeg vervolgens zout, peper en alle kruiden toe en laat het geheel op een laag pitje tot wel 3 uur koken. Zeef daarna het vlees uit de bouillon en maal het fijn in een keukenmachine. Laat het kookvocht afkoelen en schep het vet eraf. Verwarm het vocht vervolgens weer en roer het gepureerde vlees erdoor (N.B.: indien het vocht na het afkoelen niet stijf was geworden dien je ook wat gelatineblaadjes erdoor te roeren). Snijd de augurken zeer fijn en roer deze ook doorheen. Giet het mengsel vervolgens in een puddingvorm en laat het opstijven in de koelkast. Snijd de zure zult voor het serveren in dunne plakjes en beleg je vers gebakken broodje of boterham ermee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: