heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van hagelslag

Een typisch Hollands broodbeleg dat je alleen in Nederland, België en de voormalige Nederlandse koloniën aantreft is hagelslag. Dit zoete broodbeleg, dat gemaakt wordt van korrels in verschillende smaken, is al decennia razend populair in Nederland, en niet alleen bij kinderen. Ook veel Nederlandse volwassenen kunnen niet zonder hun dagelijkse boterham met hagelslag en nemen dit populaire broodbeleg zelfs mee in hun koffer als zij op vakantie gaan. Maar waarom is hagelslag nu eigenlijk zo typisch Hollands, en hoe is het ontstaan?

Van hagelslag tot chocoladehagel en Oranje muisjes

Volgens het Stadsarchief in Amsterdam ontstond de eerste hagelslag in 1919, toen de directeur van de dropfabriek Venco tijdens een gure herfstbui op het idee kwam om witte broze korrels met een anijssmaak als broodbeleg te gaan produceren. Hij noemde het product hagelslag en leverde het aan bakkerijen en kruideniers, waar het al snel van de toonbank vloog. In de tussentijd kreeg Venz er een concurrent bij, want ook fabrikant De Ruijter ging hagel produceren en bracht in 1928 anijshagel en vruchtenhagel op de markt.

Pas enkele jaren later werd de eerste hagelslag van chocolade gemaakt. Het verhaal gaat dat een vijfjarig jongetje meerdere brieven had gestuurd naar chocoladefabriek Venz, met de vraag of zij ook chocolade als broodbeleg konden gaan maken. Uiteindelijk bracht Venz in 1936 chocoladekorrels op de markt onder de naam chocoladehagel, omdat de naam hagelslag al gepatenteerd was door Venco.

hagelslag

Ook De Ruijter zat niet stil op het gebied van broodbelegkorrels, en begon in 1938 met het produceren van geboortemuisjes. Die eerste geboortemuisjes werden Oranje muisjes genoemd, en werden ter ere van de geboorte van prinses Beatrix in een groot blik aangeboden aan prinses Juliana en prins Bernhard. Op foto’s en films was te zien hoe het kersverse koninklijke ouderpaar beschuit met Oranje muisjes at, en daarmee werd ook een nieuwe Hollandse traditie geboren want sindsdien worden er in Nederland bij kraambezoek altijd beschuit met muisjes geserveerd.

De evolutie van hagelslag

Na de Tweede Wereldoorlog nam de populariteit van hagelslag een grote vlucht, mede dankzij het feit dat de Nederlanders steeds welvarender werden. Om de populariteit bij te benen werden er door Venz, De Ruijter en andere fabrikanten aan de lopende band nieuwe broodbelegproducten geïntroduceerd, zoals chocoladevlokken, blauwe en witte muisjes, bosvruchtenhagel, schuddebuikjes, rimboehagel, extra pure hagel, XXL hagel en hagelslag met minder suiker. Tegenwoordig heeft de gemiddelde Nederlandse supermarkt meer dan 20 verschillende soorten hagelslagproducten in het assortiment, om aan alle smaken en voorkeuren van alle Nederlanders tegemoet te komen.

Hagelslag in het buitenland

Hagelslag is een typisch Hollands product en daarom alleen te koop in Nederland, België en voormalige Nederlandse koloniën zoals Suriname, de Nederlandse Antillen en Indonesië. Nederlanders die in het buitenland wonen kunnen als zij zin hebben in hagelslag vaak wel chocoladekorrels kopen in hun plaatselijke supermarkt, maar deze korrels zijn zeer zoet omdat ze eigenlijk bestemd zijn als taartversiering. Daarnaast zijn deze korrels meestal alleen verkrijgbaar in kleine, dure pakjes. Gelukkig hoeven Nederlandse emigranten en expats tegenwoordig niet meer zonder echte Hollandse hagelslag komen te zitten, want zij kunnen dit populaire broodbeleg eenvoudig en snel bestellen via de Hollandse online supermarkt Holland at Home, die meer dan 30 verschillende soorten hagelslag in het assortiment heeft en wereldwijd verzendt.

Weetjes 

  • In België wordt chocoladehagelslag vaak muizenstrontjes genoemd
  • Alleen hagelslag die ten minste 32% cacao bevat mag chocoladehagelslag genoemd worden. Hagelslag die minder cacao bevat heet cacaofantasie
  • De meeste chocoladehagelslag die tegenwoordig in Nederland te koop is voorzien van een “UTZ Certified” logo, wat betekent dat de cacao op een duurzame manier is geproduceerd.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “De geschiedenis van hagelslag

  1. John lemstra
    04/08/2015

    Ik zoek hagelslag sinaasappel dus oranje en witte hagelslag.kan ik die bij jullie bestellen of kunt u me zeggen waar ik die kan verkrijgen.gr john

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: