heimwee.info

… powered by Holland at Home

Zelf Hollandse bouillon maken

Bouillon vormt de basis van veel smakelijke Hollandse gerechten en bijgerechten, zoals soepen, sauzen, jus, ragout en nog veel meer. De meeste Hollandse keukenprinsen en keukenprinsessen kiezen voor de makkelijkste weg en gebruiken hiervoor kant en klare bouillonblokjes, maar wist je dat je bouillon ook heel gemakkelijk zelf kunt maken?

Zelf bouillon maken is een koud kunstje, en je keuken gaat er heerlijk van naar vroeger ruiken, toen je moeder of oma zelf bouillon maakte.  Bijgaand een typisch Hollands recept voor zelfgemaakte bouillon.

bouillon

Ingrediënten

2 uien
6 teentjes knoflook
1 prei
1 stengel bleekselderij
1 winterwortel
1 runderschenkel, kippenkarkas, varkensschenkel of varkenspoot
paar takjes tijm, rozemarijn, salie of laurier (of een mengsel van allemaal)
1 bosje peterselie
zout naar smaak

Bereiding

Pel de uien en snijd ze doormidden. Snijd de prei, selderij en winterwortel in grove stukken en doe deze samen met de ongepelde knoflookteentjes en kruiden in een grote soeppan. Voeg vervolgens de runderschenkel, kippenkarkas, varkensschenkel of varkenspoot toe en giet er net zoveel waterbij totdat alles onder staat. Zet de pan op het vuur en breng het al roerend aan de kook. Laat de bouillon vervolgens 3 tot 4 uur op een heel laag pitje trekken. Haal af en toe het schuim eraf met een schuimspaan. Giet de bouillon als deze klaar is door een zeef en voeg vervolgens zout naar smaak toe. De bouillon is nu gereed voor verdere bewerking, je kunt er bijvoorbeeld typisch Hollandse Rijst met bruine bonen en spek of Kervelsoep mee maken.

Geen zin of tijd om zelf Hollandse bouillon te maken? Gebruik dan bouillonblokjes, zoals Maggi bouillonblokjes of Knorr kippenbouillon, of kies voor de kant en klare Maggi Basis Voor Kippensoep, Struik Krachtbouillon Rundvlees of Struik Krachtbouillon Kip.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: