heimwee.info

… powered by Holland at Home

Hollandse groenten zijn helemaal hip

Groenten zijn de laatste jaren steeds vaker het belangrijkste onderdeel van de Hollandse avondmaaltijd, zo blijkt uit recentelijk onderzoek naar de populariteit van groente, vlees en vis. Groenten zijn helemaal hip in Nederland, mede dankzij de toenemende aandacht voor gezonde voeding.

Vroeger bestond de traditionele Hollandse avondmaaltijd uit een stukje vlees, een paar aardappelen en een portie groente. Heerlijk natuurlijk, maar uit onderzoek blijkt dat steeds meer Hollanders extra ruimte vrijmaken voor groenten en het stukje vlees of vis soms zelfs helemaal achterwege laten!

Gezonde voeding is de nieuwe trend

groentenDe reden dat vlees en vis steeds minder populair worden komt volgens kenners doordat er steeds meer kookboeken verschijnen die gezonde voeding centraal stellen en veel recepten bevatten die vooral uit groenten bestaan. Daarnaast zijn dieetboeken als “Bereik je ideale gewicht” van Sonja Bakker en “Gezond slank met Dr. Frank” van Frank van Berkum onverminderd populair, en ook koken volgens de seizoenen wordt steeds geliefder. Voortaan dus geen sla en komkommer meer in de winter, maar rode kool met appeltjes of boerenkoolstamppot, uiteraard het liefst bereid met verse ingrediënten.

Hollandse recepten uit grootmoeders tijd

Hollandse groenten lijken dus de basis van het hoofdgerecht te worden, en vis en vlees zijn steeds vaker slechts garnituur. Veel Nederlandse kookboeken besteden tegenwoordig ook veel aandacht aan oer-Hollandse ingrediënten die de meeste Nederlandse huishoudens een beetje uit het oog waren verloren, zoals boekweitmeel (heerlijk voor het maken van oer-Hollandse pannenkoeken), lijnzaad, speltmeel en gierst… tijd dus om weer eens wat Hollandse recepten uit grootmoeders tijd te proberen!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: