heimwee.info

… powered by Holland at Home

De lekkerste alternatieven voor Hollandse aardappelen

Bij een typisch Hollandse maaltijd mag een portie piepers natuurlijk niet ontbreken. Maar wat als je eens zin hebt in wat anders of onverhoopt geen aardappelen in huis hebt? Lees hier wat de lekkerste alternatieven zijn voor Hollandse aardappelen.

Bij veel traditionele Hollandse gerechten vormen aardappelen de basis. Veel Nederlanders, en dan vooral de oudere generaties, zijn zo gewend aan aardappeltjes bij de maaltijd, dat ze bijna niet meer weten hoe ze hun gerecht compleet kunnen maken zonder dit populaire Hollandse knolgewas. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw hebben veel nieuwe buitenlandse gerechten en ingrediënten hun intrede gedaan in de Nederlandse keuken, maar toch zijn voor veel Nederlanders gerechten met pasta en rijst nog steeds eerder uitzondering dag regel op het weekmenu. Toch hoef je niet persé een buitenlands gerecht ‘in elkaar te draaien’ als je geen zin hebt in aardappelen. Bijgaand 5 heerlijke alternatieven voor Hollandse aardappelen.

1. Zoete aardappelen

Zoete aardappelen, ook wel bataten genoemd, lijken qua uiterlijk sterk op gewone aardappelen maar hebben een rood-oranje kleur en smaken zoals de naam al vermoedt wat zoeter. Vooral in de Surinaamse keuken zijn zoete aardappelen erg populair en worden vaak gegeten met gestoofd vlees en kouseband, en bij Surinaamse roti. Uiteraard kun je zoete aardappelen ook prima gebruiken als basis voor de meest uiteenlopende Hollandse gerechten, je kunt ze zelfs door stamppotten roeren!

zoete aardappelen

2. Cassave

Cassave is na de aardappel het meest gegeten knolgewas ter wereld. Deze uit de kluiten gewassen bruine wortel is tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt te koop en leent zich uitstekend voor het maken van cassavechips en frites. Daarnaast kun je het ook als alternatief gebruiken voor gebakken aardappeltjes.

3. Rijst

Je hoeft zeker geen Aziatisch gerecht te maken als je zin hebt in rijst. Gewone rijst, zoals witte rijst en zilvervliesrijst, is erg neutraal van smaak en kan daarom prima gegeten worden in combinatie met vlees dat bereid is in een rijke saus, zoals bijvoorbeeld goulash, draadjesvlees, gehaktschotel en ragout. Echter, ook de heerlijk Oosters geurende pandanrijst en basmatirijst kunnen een heerlijke ‘twist’ geven aan je Hollandse gerechten!

4. Quinoavlokken

Waarschijnlijk heb je nog nooit van quinoavlokken gehoord, maar dit wordt gemaakt van quinoa, een zogenaamd pseudograan dat dezelfde eigenschappen heeft als rijst maar in tegenstelling tot granen geheel glutenvrij is. Quinoa is iets plakkeriger dan rijst en leent zich het beste als basis voor bonenschotels, salades en pannenkoeken. Daarnaast kun je quinoa ook als alternatief gebruiken voor rijst of als basis gebruiken voor nasi, paella en risotto-gerechten.

5. Gerstvlokken

Gerst werd in oma’s tijd veel gebruikt in de Nederlandse keuken voor het verrijken van soepen, maar is de afgelopen eeuw een beetje in de vergetelheid geraakt. Gelukkig beginnen veel Hollanders dit ‘ouderwetse’ graan te herontdekken, vooral omdat het zeer vezelrijk is en minder gluten bevat dan tarwe. Je kunt gerstvlokken op dezelfde manier gebruiken als quinoa en rijst, de mogelijkheden zijn dus vrijwel eindeloos!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: