heimwee.info

… powered by Holland at Home

Kastanjeboom Anne Frank geëmigreerd naar talloze landen

Helaas is de beroemde kastanjeboom die in de achtertuin van het Anne Frankhuis stond enkele jaren geleden verdwenen vanwege houtrot. Toch leeft de boom voort, want van deze witte paardenkastanje zijn driehonderd nakomelingen gekweekt die inmiddels geëmigreerd zijn naar talloze landen overal ter wereld.

Tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog

anne frankboomNormaal gesproken is vaak niet meer nodig dan een kapvergunning om een boom in de binnenstad van Amsterdam te kappen, maar bij de kastanjeboom die in de achtertuin van het Anne Frankhuis stond lag dat wel even anders. De boom is voor velen een tastbare herinnering aan de Tweede Wereldoorlog, omdat Anne Frank hem enkele keren in haar dagboeken noemde. Twee keer noemde ze de boom om een verliefd moment te beschrijven tussen haar en haar huisgenootje Peter: “Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken”, en één keer noemde ze de boom naar aanleiding van de verjaardag van haar vader: “Onze kastanjeboom staat van onder tot boven in volle bloei, hij is vol met bladeren en veel mooier dan verleden jaar”.

Emigratie

Sinds 1993 ging de gezondheid van de kastanjeboom echter sterk achteruit, omdat deze was aangetast door schimmels die houtrot veroorzaakten.  De gemeente Amsterdam probeerde destijds van alles om de boom te redden, maar in 2007 werd toch besloten de boom te kappen omdat hij dreigde om te vallen. De kap werd door diverse partijen met succes aangevochten bij de rechter, maar daar trok de natuur zich niets van aan en in 2010 waaide de boom om.

Gelukkig was de boom niet helemaal verloren, want in 2005 was al begonnen met het opkweken van takjes uit de kroon van de beroemde kastanjeboom, bij een boomkwekerij in Groningen. De Anne Frank Stichting vatte vervolgens het plan op om alle Anne Frankscholen in onder andere Nederland, Duitsland, Italië en Frankrijk een stekje aan te bieden, maar dit initiatief leidde tot een onverwachte stroom verzoeken, onder andere van het Flower Festival Commemorative Park in Japan, het Anne Frank Center in New York, het Bos der Onverzettelijken in Almere, het Witte Kinderbos in België, Yad Vashem in Jeruzalem en het Juan Carlos I Park in Madrid. De stichting besloot aan dit verzoek gehoor te geven, met als gevolg dat de stekjes naar alle uithoeken in de wereld emigreerden en de beroemde Anne Frankboom nu wereldwijd voortleeft voor volgende generaties!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: