heimwee.info

… powered by Holland at Home

De geschiedenis van Bolletje

“Ik wil Bolletje!”…  zo luidt de beroemde reclameslogan van misschien wel de bekendste bakkerij van Nederland, die onder andere beschuit, roggebrood en knäckebröd produceert. De eenvoudige maar gevleugelde oerkreet stamt uit de jaren vijftig, maar ook vóórdat heel Nederland expliciet om Bolletje vroeg waren de producten van deze bakker al razend populair in Nederland.

Almelo, de bakermat van Bolletje

BolletjeDe geschiedenis van Bolletje gaat terug tot 1867, toen bakker Gerard ter Beek een bakkerszaak opende in de Grotestraat-Zuid in Almelo. In de eerste jaren dat de bakkerij bestond werd er vooral beschuit en brood gebakken, maar het bedrijf groeide snel. In de jaren dertig werkten inmiddels vijf zonen, twee dochters en tientallen personeelsleden in de bakkerij, maar pas na de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf zich specialiseren in beschuit. In 1954 openden ze een beschuitfabriek aan de Turfkade in Almelo en brachten het A-merk Bolletje op de markt, waarvoor ze landelijk reclame gingen maken. Uit die tijd stamt ook de tot op de dag van vandaag populaire slogan “Ik wil Bolletje!”.

Overnames en uitbreidingen

Omdat de bakkers van Bolletje van mening waren dat er in het bedrijf  niet veel toekomst zat als ze alleen maar beschuit bleven produceren gingen zij in 1962 samenwerken met zoutjesproducent Bachman Bakeries, en in 1967 besloten ze om ook roggebrood te gaan bakken. In de jaren zeventig en tachtig volgden talloze overnames van kleinere en grotere bakkerijen, waardoor Bolletje in staat was het assortiment nog verder uit te breiden en ook biscuits, koekjes en ontbijtkoek te gaan produceren. Bolletje bleef maar doorgroeien en wist landelijk een naamsbekendheid van maar liefst 98% te creëren, wat zeer zeldzaam is voor een Nederlands merk.

Tot vorig jaar is het bedrijf Bolletje in handen geweest van nazaten van oprichter Gerard ter Beek. In april 2013 werd Bolletje verkocht aan het Duitse bakkersbedrijf Borggreve, dat vlak over de Nederlands-Duitse grens in het stadje Neuenhaus is gevestigd en gespecialiseerd is in beschuit en koekjes. Medewerkers van Bolletje en de Nederlandse consumenten kunnen gelukkig “Ik wil Bolletje!” blijven roepen, want voor hen is er nagenoeg niets veranderd – Bolletje blijft gewoon dezelfde heerlijke typisch Hollandse bakkersartikelen produceren!

Weetjes:

  • De merknaam Bolletje is afgeleid van het feit dat beschuiten eerst een deegbolletje en vervolgens een beschuitbol zijn.
  • De eerste bakkerswinkel van Bolletje in de Grotestraat-Zuid in Almelo bestaat nog steeds. Hier zijn nu de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij Anno 1867 en het Bakkerijmuseum ‘De Meelzolder’ gevestigd.

Eén reactie op “De geschiedenis van Bolletje

  1. elmie
    22/06/2016

    zijn er geen meer weetjes??
    ps: heb je een weetje stuur dat dan ff

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: