heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Flevolandse recepten

Je zou denken dat Flevoland geen culinaire traditie heeft omdat de provincie in zijn huidige vorm nog geen 50 jaar bestaat, maar niets is minder waar. De meeste typisch Flevolandse gerechten komen uit Urk en Schokland, twee eeuwenoude eilandjes die “ingelijfd” zijn door de provincie toen Oostelijk Flevoland, Zuidelijk Flevoland en de Noordoostpolder werden drooggelegd. Echter, ook door de nieuwe generatie Flevolanders worden regelmatig nieuwe typisch Flevolandse recepten en producten geïntroduceerd.

Vlierbessensiroop

vlierbessensiroopIngrediënten

500 gram vlierbessen
ca. 250 gram rietsuiker

Bereiding

Was de vlierbessen onder koud stromend water en haal alle bessen van de steeltjes. Doe de bessen vervolgens met aanhangend water in een grote, stevige pan en breng het aan de kook. Laat de vlierbessen op een laag pitje doorkoken tot de vlierbessen beginnen in te dikken. Giet de inhoud van de pan door een zeef en vang het sap op in een andere pan. Breng dit opnieuw aan de kook en voeg de rietsuiker toe (één deel sap op één deel suiker). Laat de siroop doorkoken op een laag pitje en roer daarbij regelmatig, tot je een siroopachtige substantie krijgt. Heerlijk als limonadesiroop, in yoghurt of vla en op ijs, pudding en pannenkoeken!

Warme alcoholvrije appelwijn

Ingrediënten

¾ liter appelsap van goede kwaliteit (b.v. GIJS 100% appelsap of Flevosap)
70 gram rietsuiker
1 citroen
4 kruidnagels
½ kaneelstokje

Bereiding

Was de citroen, snijd hem in tweeën en doe de schil van één helft samen met de appelsap, suiker, kruidnagels en kaneelstokje in een pan en breng het aan de kook. Laat de appelwijn heel even doorkoken op een laag pitje en haal dan de citroenschil, kruidnagels en het kaneelstokje eruit. Roer tenslotte het sap van de citroen erdoor en schenk de appelwijn in vier mokken of hittebestendige glazen.

Schokker moppen

Ingrediënten

500 gram bloem
300 gram roomboter
200 gram basterdsuiker
1 ei
7 gram koek & speculaaskruiden
5 gram bakpoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C. Doe de roomboter samen met de suiker, bloem, speculaaskruiden en bakpoeder in een beslagkom en kneed het goed door elkaar tot je een stevige bal deeg krijgt. Rol vervolgens van het deeg een worst met een diameter van een 2 euro muntstuk en snijd er plakjes van van ca. 1 cm dikte. Leg wat bakpapier op een bakplaat en verspreid vervolgens de plakjes op het papier (zorg dat ze elk een tussenruimte van ca. 2 cm hebben). Breek het ei in een kom, kluts het door elkaar en smeer vervolgens de bovenkant van alle plakjes in met wat ei. Bak de Schokker moppen in ca. 20 minuten gaar en goudbruin. Heerlijk bij een kopje warme alcoholvrije appelwijn!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Typisch Flevolandse recepten

  1. neimo
    14/04/2015

    ik ga het maken voor school want ons onderwerp is Flevoland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: