heimwee.info

… powered by Holland at Home

Buitenlandse liedjes over Nederland

Het zal je niet verbazen dat Nederlandse zangers en zangeressen regelmatig over Nederland zingen, maar wist je dat meer dan een handvol buitenlandse artiesten ook lyrisch zijn over ons kleine kikkerlandje? Bijgaand een klein overzicht van bekende liedjes over Nederland die door buitenlandse artiesten ten gehore zijn gebracht.

Dutch blond girl with headphones  in field with tulips

(Tulpen uit) Amsterdam

Iedere echte Hollander kent de tekst van het bekende liedje “Tulpen uit Amsterdam” natuurlijk woord voor woord, maar mocht je de Nederlandse taal niet (meer) machtig zijn dan kun je ook in een andere taal van dit juweeltje genieten. Luister bijvoorbeeld naar de versie van  zanger Max Bygraves, die in 1958 een hit had met “Tulips from Amsterdam”, naar de Duitse zanger Axel Fischer die in 2008 zong over “Traum von Amsterdam”, of naar de Deense zanger Poul Krebs die het liedje vertaalde in “Vejen til Amsterdam”. Amsterdam wordt overigens wel vaker genoemd in liedjes. De Franse zanger Jacques Brel zong al in 1964 over Amsterdam, en dit nummer werd in latere jaren meerdere malen gecoverd, onder andere door David Bowie, Janis Ian en Coldplay.

Rotterdam, Holland en Netherlands

Niet alleen Amsterdam is overigens populair bij buitenlandse artiesten, ook andere steden, worden regelmatig door hen genoemd. De Britse popgroep The Beautiful South bijvoorbeeld zong in 1996 over Rotterdam. Daarnaast wordt Holland vaak bezongen, bijvoorbeeld door de Amerikaanse rockgroep Neutral Milk Hotel die in 1998 met het nummer “Holland, 1945” refereerde naar het lot van Anne Frank en haar gezin, en de Amerikaanse singer-songwriter Dan Fogelberg die in 1977 zong over “Nether Lands”. Daarnaast waren uiteraard windmolens een favoriet onderwerp voor liedjes, getuige de vermaarde Bing Crosby die luisteraars in 1934 liet wegdromen bij “Little Dutch Mill”. En zelfs Nederlandse kinderspeelplaatsen brachten sommige zangers in vervoering, zoals de Amerikaanse jazz-zanger Jan Garber die in de jaren ’30 “In A Little Dutch Kindergarten. (Down By The Zuider Zee)” ten gehore bracht!

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Buitenlandse liedjes over Nederland

  1. Willem koper
    16/05/2014

    Ik help vrijwillig mee aan een internetradio programma:” Nederlands, daar Taal je naar…”
    Non profit taalondersteuning elke week vanuit Barcelona. Zie FB taalbackup…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: