heimwee.info

… powered by Holland at Home

De vele gezichten van prinses Beatrix

Geen enkele Nederlandse vrouw is zo veelvuldig geportretteerd als prinses Beatrix. In de loop van haar leven en tijdens de periode dat zij koningin was zijn talloze bronzen, stenen, glazen en keramieken beelden en plaquettes van haar gemaakt en in openbare gebouwen door heel Nederland geplaatst. Toen koning Willem-Alexander de troon besteeg moesten al deze beelden het veld ruimen, maar gelukkig zijn ze verzameld voor het publiek en nu te zien in Beeldenpark De Havixhorst in De Schiphorst (bij Meppel).

beatrix

Dat de kroning van koning Willem-Alexander veel meer voeten in de aarde had dan voor de ‘gewone burger’ zichtbaar was blijkt wel als je ziet hoeveel beelden en plaquettes van prinses Beatrix binnenkort tentoongesteld zullen worden in Beeldenpark de Havixhorst. Tussen de driehonderd en vierhonderd portretten zullen hier vanaf 18 mei te zien zijn, die het afgelopen jaar uit alle openbare gebouwen als raadszalen, provinciehuizen en gerechtshoven zijn verwijderd. Vrijwel alle beelden zijn gemaakt door bekende Nederlandse kunstenaars, zoals Baron Speyart van Woerden, Jac. Maris, Fons Bemelmans, Mari Andriessen, Pieter de Monchy, Sylvia Willink, Anna van der Horst, Martien Hendriks en Jeroen Henneman.

Beeldenpark De Havixhorst bevindt zich in de tuinen van het Chateauhotel en is onderdeel van Stichting Het Drentse Landschap. De tuinen zijn dagelijks geopend van 11.00u tot 17.00u en gratis toegankelijk, een prima dagje uit dus voor bijvoorbeeld tijdens het aankomende Pinksterweekend! Het Beeldenpark heeft een 96 pagina`s tellende catalogus met afbeeldingen van alle werken uitgebracht, dat ter plaatse voor 5 euro kan worden gekocht… een prachtig aandenken dat niet in je collectie mag ontbreken! De tentoonstelling van Beatrix beelden loopt van 18 mei tot en met 31 oktober 2014.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: