heimwee.info

… powered by Holland at Home

Top 5 beste Hollandse voetballers allertijden

Het WK 2014 in Brazilië komt eraan en veel Hollandse fans kunnen niet wachten om het Nederlands Elftal te zien spelen. En dat is ook niet verbazingwekkend, want Oranje heeft in de afgelopen decennia diverse successen op haar naam gezet: in 1974, 1978 en 2010 eindigde ons nationale voetbalelftal als tweede, waarmee ze tevens een record aantal keer in de finale van het WK zijn beland!

robin van persie

Nederland heeft tientallen topvoetballers voortgebracht, die zowel op het nationale als het internationale speelveld indrukwekkende prestaties hebben neergezet. Bij deze onze top 5 van beste Hollandse voetballers allertijden:

1) Johan Cruijff

Waarschijnlijk is vrijwel iedereen het wel met elkaar eens dat Johan Cruijff de beroemdste Nederlandse sportman allertijden is. Maar liefst drie keer won hij de prestigieuze Ballon d’Or, en door velen wordt hij gezien als een van de beste voetballers uit de voetbalgeschiedenis. Tijdens zijn turbulente carrière speelde hij voor diverse topclubs, waaronder Ajax, Feyenoord en Barcelona, en natuurlijk kwam hij ook meerdere malen uit voor Nederland, dat overigens nooit een wedstrijd verloor tijdens zijn aanwezigheid. Ooit liet Johan Cruijff vallen dat hij zijn successen mede te danken had aan zijn dagelijkse portie bijenpollen, en toen hij gestopt was met roken was hij vaak te zien met een Chupa Chups lolly in zijn mond!

2) Willem van Hanegem

Willem van Hanegem was een beroemde voetballer en later coach die in zijn ruim twintigjarige carrière veel successen op zijn naam heeft weten te zetten, zowel voor het Nederlands elftal als voor de topclub Feyenoord, die hij tot twee maal toe naar een UEFA Cup overwinning leidde. Van Hanegem had dankzij zijn o-benen de bijnaam ‘De Kromme’ en is vooral bekend om zijn tactische inzicht, slimme passes en de unieke manier waarop hij de richting van de bal een draai gaf door de bal met de buitenkant van zijn voet te raken.

3) Ruud Gullit

Ruud Gullit is een zoon van Surinaamse immigranten en groeide op in Amsterdam, waar hij op straat leerde voetballen. Hij schopte het tot aanvoerder van het Nederlands elftal en won met hen het EK van 1988. Daarnaast speelde hij voor talloze internationaal gerespecteerde topclubs, zoals Feyenoord, PSV, AC Milan en Chelsea. Gullit was altijd direct te herkennen aan zijn flinke bos dreadlocks en was Europese voetballer van het jaar in 1987 en Wereldvoetballer van het jaar in 1987 en 1989.

4) Marco van Basten

Het Nederlandse en Europese voetbal werd in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw gedomineerd door Marco van Basten, die door velen wordt gezien als een van de beste aanvallers aller tijden. Van Basten was vaak teamgenoot van Gullit en ontving prijzen voor Beste Speler en Topscorer van het EK 1988. Daarnaast werd hij met Ajax drie keer landskampioen en won Ajax mede dankzij hem in 1987 de Europacup II. Ook toen hij overstapte naar AC Milan bleven de bekers binnenstromen, met diverse landskampioenschappen, Supercoppa’s, Europacups, Europa supercups en twee wereldbekers. Helaas werd zijn loopbaan bruut onderbroken toen hij last kreeg van blessures en zijn voetbalcarrière op 28-jarige leeftijd voortijdig moest beëindigen.

5) Robin van Persie

De Nederlandse aanvaller Robin van Persie is in het verleden uitgekomen voor Feyenoord en Arsenal, en voetbalt tegenwoordig voor Manchester United, een van de rijkste voetbalclubs ter wereld. De voetbalstijl van Van Persie is vaak vergeleken met die van Van Basten, en dankzij zijn bijzondere prestaties is hij inmiddels meer dan vijf keer benoemd tot “UK Premier League Player Of The Month”. Van Persie heeft meer dan 80 interlands met Oranje op zijn naam staan en zal tijdens het WK 2014 in Brazilië aanvoerder zijn van het Nederlands Elftal.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: