heimwee.info

… powered by Holland at Home

Pannenkoeken – de populairste lekkernij ter wereld!

Wie dacht dat alleen in Nederland, Frankrijk, Engeland en Amerika pannenkoeken worden gegeten heeft het helemaal mis, want deze lekkernij is bijna overal ter wereld populair! De manier waarop pannenkoeken worden klaargemaakt verschilt echter per land: de een maakt hem extra dik, de ander doet er een vulling in of topping op, en weer andere landen vouwen de pannenkoek dubbel. Bijgaand een klein overzicht met 10 verschillende soorten pannenkoeken uit alle hoeken van de wereld.

Japanse pannenkoek

1. Naleśniki (Polen)

Deze pannenkoeken lijken een beetje op de iets bekendere Oost-Europese blini en worden na het bakken van een zoete of hartige vulling voorzien en dan opgevouwen tot een klein pakketje. Naleśniki worden meestal voor het opdienen bestrooid met poedersuiker en overgoten met zure room of aardbeiensaus.

2. Raggmunk (Zweden)

De Zweedse raggmunk hebben wat weg van mini-pannenkoeken, maar smaken toch echt heel anders. Ze worden namelijk gemaakt van een beslag met aardappelen, en vaak worden er ook slagroom en bieslook doorheen geroerd. Een heerlijke hartige pannenkoek dus, die meestal geserveerd wordt met een flinke klodder zure room.

3. Pannukakku (Finland)

Het Finse woord “pannukakku” lijkt erg op het Nederlandse “pannenkoeken”, maar daar houdt de vergelijking wel ongeveer op, want de Finse versie wordt gebakken op een bakplaat in de oven. Zodra de mega-pannenkoek gaar is wordt deze in porties gesneden en geserveerd met poedersuiker, slagroom, fruit en/of andere zoete toppings.

4. Olady (Rusland)

Russische pannenkoeken lijken eigenlijk meer op Hollandse poffertjes dan pannenkoeken, zo klein zijn ze! Olady worden gemaakt van een beslag met yoghurt of karnemelk en vaak geserveerd met siroop en schijfjes appel.

5. Uttapam (India)

Ook in India zijn pannenkoeken razend populair. Uttapam, zoals ze daar worden genoemd, zijn hartige pannenkoekjes gemaakt van een beslag van gefermenteerde rijst, zwarte linzen, gesnipperde uitjes en een kruidenmix, en worden vooral gegeten als snack.

6. Cong you bing (China)

De Chinese keuken is zeer divers, het zal je daarom ook niet verbazen dat de Chinezen ook pannenkoeken eten. Zij noemen ze cong you bing, en deze pannenkoekjes worden gemaakt van een deeg met lente-uitjes. Cong you bing worden meestal geserveerd met een heerlijke sojasaus waarin je de pannenkoekjes kunt dippen voordat je ze op je tong laat glijden.

7. Okonomiyaki (Japan)

Het woord okonomiyaki is een verbastering van “okonomi”, (“wat je wil”) en “yaki” (gegrild), en dat zegt veel over het gerecht zelf, want Japanse pannenkoeken worden gemaakt van een beslag met witte kool en verder alles wat je er maar ook wenst in te stoppen.

8. Apam balik (Indonesië)

Het beslag van de Indonesische apam balik heeft rijstmeel als basis. Na het bakken worden de pannenkoekjes besmeerd met pindasaus, dubbelgevouwen en vervolgens rechtop staand geserveerd.

9. Anjero (Somalië)

De Somalische versie van de pannenkoek is eigenlijk een soort plat brood, dat lijkt op de Injera uit Ethiopië. Door het beslag van de anjero wordt gist gemengd, zodat de pannenkoeken tijdens het bakken lekker sponzig worden.

10. Cachapas (Venezuela)

In Zuid-Amerika wordt in veel gerechten maïs verwerkt, het zal je dan ook niet verbazen dat de cachapas van maïsmeel zijn gemaakt. Zodra de pannenkoekjes gaar zijn wordt er geraspte kaas over gestrooid, waarna ze dubbelgevouwen worden zodat je een soort mini-kaastaco krijgt. Lekker voor bij de borrel!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Pannenkoeken – de populairste lekkernij ter wereld!

  1. Pingback: one hand in my pocket Zelf pannenkoekenbeslag maken (dus zonder pakje) - one hand in my pocket

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: