heimwee.info

… powered by Holland at Home

Brazilië exotisch? Ontdek de Nederlandse roots van Brazilië!

Voor de meeste Nederlanders is Brazilië een veraf gelegen exotisch land, dat weinig overeenkomsten heeft met de Nederlandse cultuur. Toch heeft Brazilië een hechtere band met Nederland dan je op het eerste gezicht zou denken, want in de zeventiende eeuw was een deel van Brazilië gekoloniseerd door Nederland.

Het ontstaan van Nederlands-Brazilië

Ver voordat Europeanen voet aan land zetten in Zuid-Amerika werd Brazilië bevolkt door diverse indianenstammen, waarvan de Guaraní, de Tupi en de Ge de grootste waren. Hier kwam verandering in toen in het jaar 1500 de Portugese ontdekkingsreiziger Pedro Álvares Cabral bij Porto Seguro aan land ging en de kust ging koloniseren om daar suikerplantages te stichten.

Nadat de beroemde Nederlands luitenant-admiraal en West-Indische Compagniecommandant Piet Hein in 1628 de Spaanse zilvervloot had overmeesterd vond hij het tijd worden om Portugese bezittingen in Brazilië te veroveren. Daarom werd in 1630 een expeditieleger naar Brazilië gestuurd, dat al snel de Noordkust van Brazilië in handen kreeg en het gebied omdoopte tot Nieuw-Holland (“Nova Holanda”). Vervolgens werd veldmaarschalk Johan Maurits van Nassau-Siegen naar Nederlands-Brazilië gestuurd om orde op zaken te stellen; hij stichtte de hoofdstad Mauritsstad, voerde de Braziliaanse gulden in en zorgde voor godsdienstvrijheid, wat voor veel Amsterdamse joden een belangrijke reden was om naar Nederlands-Brazilië te emigreren.

Nederlandse sporen in Brazilië

OlindaDe Nederlanders in Nieuw-Holland bleven echter altijd een minderheid, mede veroorzaakt door het feit dat de meeste Nederlandse kolonisten niet katholiek waren. Er vonden steeds meer opstanden plaats in de kolonie, die uiteindelijk leidden tot de ondergang van de Nederlandse overheersing in Brazilië in 1654. De meeste Nederlandse kolonisten vertrokken niet lang daarna, maar ondanks dat zijn er in het gebied dat destijds Nieuw-Holland heette nog sporen terug te vinden van de Nederlandse overheersing, zoals typisch Hollandse gebouwen (zie foto) en plaatsnamen als Olinda en Mauritiopolis. Daarnaast zijn er in diverse Nederlandse en Braziliaanse musea schilderijen te vinden die destijds door Nederlandse kunstenaars (o.a. Frans Post en Albert Eckhout) in Brazilië zijn gemaakt.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: