heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Texelse producten en gerechten

Elke zomer varen duizenden Nederlandse en buitenlandse vakantiegangers en dagjesmensen met de veerboot naar Texel, het grootste Waddeneiland van Nederland. Texel staat echter niet alleen bekend als een van de beste vakantiebestemmingen binnen Nederland, het eiland kent ook talloze bijzondere culinaire specialiteiten die zelfs bij het Koninklijk Huis hoog aangeschreven staan. Bijgaand een klein overzicht van alle typisch Texelse producten en gerechten.

texel producten gerechten

Texels lamsvlees

Texel is een echt schapeneiland, want er wonen ongeveer evenveel schapen als mensen: bijna 14.000! Texels lamsvlees smaakt zeer bijzonder, want dankzij de zilte grond is het vlees van nature licht gezouten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het Koninklijk Huis altijd Texels lamsvlees serveert als het een banket voor buitenlandse staatshoofden geeft.

Texelse kaas

Veel kaasboerderijen op Texel maken zowel boerenkaas als schapenkaas, van koemelk en schapenmelk die direct op de boerderij zelf verwerkt wordt. Texelse kaas lijkt in veel opzichten op andere soorten Hollandse kaas, maar omdat de koeien en schapen op zilte grond grazen heeft de melk en dus ook de kaas een hele bijzondere smaak.

Texels bier

Er gaat natuurlijk niets boven een Hollands biertje, maar wat als je nu zin hebt in een speciaal biertje? In dat geval zou je eens een echt Texels biertje moeten proberen met zeer voor zich sprekende namen, zoals Skuumkoppe, Springtij en Noorderwiend. Alle Texelse biersoorten worden gemaakt van zuiver Texels duinwater, mout dat afkomstig is van gerst en tarwe uit de Eyerlanderpolder, een speciale Texelse giststam en een bijzonder mengsel van verschillende hopsoorten.

Juttertje kruidenbitter

Texel staat al eeuwen bekend om haar kruidenbitters, likeuren, jenevers en heilzame kruidendranken. Juttertje kruidenbitter is zo’n typisch Texelse likeurtje dat bereid is volgens oud Texels familierecept. Het heeft een zachte en vriendelijke smaak en is bekroond met het keurmerk ‘Echt Texels Product’. In Nederland is Juttertje alleen verkrijgbaar bij de betere slijters.

Tip: zou je graag Texelse producten en gerechten willen proeven en ben je dit najaar toevallig in Nederland? Bezoek dan het evenement Texel Culinair, dat dit jaar van 12 tot en met 14 september in De Koog wordt gehouden.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: