heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederland en het WK – alle (bijna) kampioenschappen op een rij

Zodra het WK voetbal weer in aantocht is hangen veel Nederlanders in binnen- en buitenland oranje vlaggetjes in de tuin, zetten een oranje hoedje op en trekken een oranje T-shirt aan. Dat is niet voor niets, want tegenwoordig valt er ook meestal wel wat te vieren: het Nederlands elftal deed in 2010 enorm goed op het WK, en ook dit WK is Nederland voortvarend van start gegaan. Is Oranje altijd zo succesvol geweest? Bij deze een klein overzicht van alle WK voetbal successen van Nederland.

oranje voetbal shirt

Het WK voetbal van 1930 tot 1970

In de beginjaren van het WK voetbal, dat sinds 1930 wordt georganiseerd, was het Nederlands elftal alles behalve succesvol. Vaak werd het nationale team niet eens gekwalificeerd, en als ze wel door de kwalificaties heen kwamen konden ze meestal na enkele wedstrijden alweer hun koffers pakken (wat onder meer het geval was tijdens het WK van 1934 en 1938).

Successen tijdens het WK voetbal 1974 en 1978

Vanaf begin jaren ’70 begon het Nederlands elftal goede resultaten te boeken, onder andere dankzij Johan Cruijff en coach Rinus Michels, die het ‘totaalvoetbal’ introduceerden. Het Nederlands elftal werd dientengevolge gekwalificeerd voor het WK 1974 en wist zelfs de finale te bereiken. Helaas bleek aartsrivaal Duitsland te sterk en moest Nederland genoegen nemen met een tweede plaats. Het Nederlands elftal had de smaak echter wel te pakken gekregen en kwalificeerde zich ook voor het WK 1978, ondanks dat de topvoetballers Johan Cruijff en Willem van Hanegem dit keer ontbraken. Opnieuw wist Oranje de finale te bereiken maar verloor wederom, ditmaal van Argentinië.

Het WK in de jaren ’80 en ‘90

Na de WK successen in de jaren ’70 braken er weer magere jaren aan voor het Nederlands elftal. Voor het WK van 1982 en 1986 werd Oranje niet gekwalificeerd, en ondanks dat zij in 1988 nog Europees kampioen werden wisten zij het tussen 1990 en 2006 niet verder te schoppen dan een vierde plaats of lager.

Het Nederlands elftal tijdens het WK 2010

Een nieuwe ommekeer voor Oranje kwam in 2010, toen het Nederlands elftal onder leiding van coach Bert van Marwijk tot vrijwel ieders verbazing wedstrijd na wedstrijd wist te winnen en zelfs sterke teams als Brazilië en Uruguay wist te verslaan. Echter, opnieuw bleek de tweede plaats op het WK het hoogst haalbare voor Oranje, want in de finale verloor het Nederlands elftal van Spanje.

Tot op heden is het Nederlands elftal nooit WK kampioen geworden, maar wat niet is kan natuurlijk altijd nog een keer komen… Misschien tijdens het WK 2014?

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: