heimwee.info

… powered by Holland at Home

Oranje tompouce

Bij belangrijke voetbalevenementen zoals het WK vliegen de oranje tompouces (tompoezen) bij de Hollandse bakkers van de toonbank. Voor veel Nederlandse emigranten is het niet mogelijk om aan tompouces te komen, maar gelukkig kunnen zij die ook gewoon zelf maken met dit eenvoudige recept voor 4 tompouces!

Ingrediënten

1 pak bladerdeeg
2 eetlepels custardpoeder
75 g witte basterdsuiker
2 eidooiers
250 ml volle melk
100 g poedersuiker
1 eiwit
citroensap
oranje kleurstof
slagroom

tompouce

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 C. Leg vervolgens 4 plakken bladerdeeg van ca. 15 x 15 cm op een met bakpapier beklede bakplaat, prik er met een vork gaatjes in en bak ze ca. 10 tot 15 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn (let op: haal tijdens het bakken de bladerdeeg enkele malen uit de oven om het gerezen bladerdeeg plat te drukken). Laat de plakjes bladerdeeg daarna afkoelen. Doe ondertussen de eidooiers in een pannetje, voeg de basterdsuiker toe en klop dit op met een garde tot je een crèmekleurig, romig mengsel krijgt. Klop dan de custardpoeder erdoor en giet vervolgens geleidelijk de melk erbij. Zet het pannetje nu op een laag pitje en verwarm het geheel ca. 5 minuten al roerend tot je een stevig gebonden mengsel krijgt (niet laten koken!). Laat de room vervolgens afkoelen en zet het 1 tot 2 uur in de koelkast. Schep de afgekoelde room daarna op 2 afgekoelde plakken bladerdeeg (of gebruik een spuitzak) en snijd de “half afgemaakte” tompouces vervolgens met een gekarteld broodmes in tweeën. Maak tenslotte het glazuur door het poedersuiker, eiwit, enkele druppels citroensap en de oranje kleurstof  op te kloppen bestrijk de andere 2 plakken bladerdeeg daarmee. Snijd de geglazuurde plakken in tweeën, leg ze bovenop de tompouces en laat ze nu ca. 30 minuten opstijven in de koelkast. Garneer de tompouces voor het opdienen elk met een flinke klodder slagroom en prik er eventueel een typisch Hollands vlaggenprikkertje in.

Tip: Geen zin om lang in de keuken te staan maar toch trek in tompouces? Je kunt bij Holland at Home ook een tompouce pakket kopen, waarmee je binnen een handomdraai 6 heerlijke tompouces op tafel zet!

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

3 reacties op “Oranje tompouce

 1. Pingback: Zo maak en eet je een tompouce | heimwee.info

 2. stef7sa
  15/07/2014

  leuk, maar waar vind ik hier in Lombardije basterdsuiker?

 3. Joke Krab
  02/07/2014

  Ga ik proberen leuk die Hollandse gerechten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: