heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met… Hollandse patat

Vraag Nederlandse emigranten wat zij als eerste doen als zij in Nederland op bezoek zijn, en zij zullen zeggen: een bezoekje aan de snackbar! Er gaat namelijk niets boven de vertrouwde smaak van Hollandse patat, eventueel vergezeld van een kroket, frikadel, bamischijf of andere typisch Hollandse snack. De meeste Hollanders eten hun patat gewoon met mayonaise of fritessaus, maar als je van variatie houdt zou je deze bijzondere soorten typisch Hollandse patat zeker eens moeten proberen.

Patatje mayonaise

Patatje speciaal

Wie van pittig houdt bestelt bij de snackbar geen ‘patatje mayo’, maar een patatje speciaal. Meestal bestaat een patat speciaal uit friet met mayonaise, ketchup en een laagje rauwe gesnipperde uitjes, maar in sommige (vooral zuidelijke) provincies wordt vaak currysaus in plaats van ketchup gebruikt.

Patatje oorlog

Het patatje oorlog heeft haar naam te danken aan het feit dat de patat met zoveel ingrediënten overgoten is dat het lijkt op een slagveld. Niets is echter zo veranderlijk als een patatje oorlog, want het recept daarvan verschilt bijna per provincie en soms zelfs per stad of dorp. Vaak wordt met een patatje oorlog een zak (of bakje) frites met pindasaus, mayonaise en rauwe gesnipperde uitjes bedoeld, maar soms bestaat een patatje oorlog ook slechts uit friet met pindasaus en mayonaise (in sommige regio’s ook “patatje flip” of “patatje pinda-mayo” genoemd), en in de Zuidelijke provincies bevat een patatje oorlog naast de pindasaus, mayonaise en rauwe gesnipperde uitjes ook currysaus. In Vlaanderen kent men overigens eveneens de “friet oorlog”, al wordt deze patat niet overgoten met pindasaus maar met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup.

Patatje Joppie

Deze patat wordt gedrenkt in Joppiesaus, een geelbruine saus gemaakt van plantaardige olie, suiker, kerrie en enkele andere kruiden. De saus werd ontwikkeld door de uitbater van Annie’s Snackbar in het dorpje Glanerbrug in Twente, die het geheime recept in 2003 verkocht aan een Nederlandse sauzenfabrikant. Tegenwoordig is Joppiesaus in heel Nederland razend populair, en wordt niet alleen bij patat gegeten maar ook bij andere snacks, zoals frikadellen en hamburgers.

Patatje stoofvlees

Als je meer op zoek bent naar een verzadigende maaltijd dan een snelle hap dan kun je het beste een patatje stoofvlees kiezen. Deze patat wordt geserveerd met een royale hoeveelheid stoofvlees waar je de frites lekker in kunt dippen. Het patatje stoofvlees is vooral in Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland populair, maar ook de Vlamingen zijn dol op een ‘frietje stoof’.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: