heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van de kroket

Een populaire typisch Hollandse snack die veel Nederlandse emigranten missen is de kroket, en daarmee bedoelen we natuurlijk de Hollandse vleeskroket. Dit oer-Hollandse product, dat meestal als tussendoortje gegeten wordt, roept bij veel emigranten warme jeugdherinneringen op en kent een rijke geschiedenis.

kroket

De Hollandse kroket door de eeuwen heen

Al zien veel Nederlanders de kroket als een alledaags product en misschien zelfs een beetje als een ‘volkse’ snack, toch kent de typisch Hollandse vleeskroket een rijke historie die terug gaat tot het begin van de achttiende eeuw. Waarschijnlijk komt het recept voor de vleeskroket oorspronkelijk uit Frankrijk, want in een kookboek uit 1705 van de Franse kok François Massialot, die in dienst was van niemand minder dan Lodewijk XIV, stond al beschreven hoe je een ‘croquet’ met vleesvulling kunt maken. Deze antieke vleeskroket was echter wel wat kleiner van afmeting en de vulling had een iets andere samenstelling.

Het oudste Nederlandse kroketrecept stamt mogelijk uit 1830. Vanaf die tijd begon het recept voor kroketten steeds vaker in kookboeken voor te komen, waaronder in het in culinaire kringen beroemde kookboek “Moderne Kookkunst” van Maria Haezebroeck uit 1851. Kroketten werden in de begindagen gemaakt van restjes gaar vlees, die gepaneerd werden in verse broodkruimels en vervolgens in reuzel of boter gebakken werden. In die tijd werd de kroket meestal als tussengerecht geserveerd, pas na de Tweede Wereldoorlog werd de kroket als snack populair.

De moderne Hollandse kroket

De moderne Hollandse kroket is voornamelijk in Nederlandse snackbars verkrijgbaar en wordt gemaakt van vleesragout (paardenvlees, rundvlees of kalfsvlees) dat door paneermeel wordt gerold en vervolgens gebakken wordt in frituurvet waardoor het een knapperig korstje krijgt. Kroketten worden meestal los gegeten maar ook het ‘broodje kroket’ en de ‘kroket met frites’ zijn zeer populair. Daarnaast is de kroket tegenwoordig in diverse varianten verkrijgbaar, zoals de goulashkroket, garnalenkroket en vegetarische kroket.

Weetjes

 • Tot ca. 1996 was de kroket de meest verkochte snack van Nederland (tegenwoordig is de frikandel het populairst).
 • Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 300 miljoen kroketten gegeten, dus ongeveer 25 kroketten per persoon
 • De grootste Hollandse kroket die ooit gemaakt is was ruim 1,3 meter lang en woog 250 kilogram. Hij was afkomstig van de bekende krokettenbakker Van Dobben en werd in oktober 2007 op het Rembrandtplein in Amsterdam gepresenteerd.
 • In 1993 diende de toenmalige premier Jan Peter Balkenende de “Krokettenmotie” in. In deze motie pleitte hij ervoor dat gemeenteraadsleden recht hebben op een kroket als de raadsvergadering tot na 23u duurt. De motie werd aangenomen en is tot op de dag van vandaag van kracht.
 • De meeste Nederlanders kopen kroketten bij de snackbar, maar je kunt ze ook zelf maken. Ga daarvoor naar het recept voor vegetarische kroketten en vervang de vegetarische ragout door rundvleesragout of kalfsragout.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

2 reacties op “Geschiedenis van de kroket

 1. Loes Kölker
  11/07/2014

  Ik maak ze al zo’n 45 zelf en doe er als laatste, van het vuur af, gelatine in. Maakt het steviger, success.

 2. Stef Smulders
  11/07/2014

  Laatst zelf geprobeerd, maar ze vielen uit elkaar 😦

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: