heimwee.info

… powered by Holland at Home

3 heerlijke zomerse Hollandse maaltijdsalades

Op warme zomerdagen is het heerlijk om niet lang in de keuken te hoeven staan en een lichte, verkoelende maaltijd te eten. Nog geen inspiratie voor deze zomer? Probeer dan eens deze heerlijke zomerse Hollandse maaltijdsalades. Alle recepten zijn voor 2 personen.

zomerse salade

Spinaziesalade met gegrilde groenten

Ingrediënten

300 gram spinazie
1 rode paprika
1 groene paprika
1 gele paprika
1 rode ui
½ courgette
1 teentje knoflook
3 el pompoenpitten
ca. 4 el olijfolie
2 el citroensap
1 tl mosterd
zout en peper

Bereiding

Verwarm de grill voor. Snijd de paprika’s en rode ui in grove stukken en de courgette en knoflook in plakjes. Leg alle groenten op een ovenplaat, besprenkel ze met ca. 2 el olijfolie en grill ze vervolgens ca. 10 minuten in de oven tot ze zacht maar niet aangebrand zijn. Was de spinazie ondertussen goed en doe deze na het uitlekken in een grote slakom. Doe de pompoenpitten in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag en rooster ze hierin tot ze beginnen te knapperen en goudbruin zijn. Laat de gerilde groenten en geroosterde pompoenpitten afkoelen en roer ze vervolgens door de spinazie. Maak een dressing van 2 el olijfolie, citroensap, mosterd, zout en peper en besprenkel deze over de salade. Serveer de salade met vers stokbrood.

Rijstsalade met peultjes en hennepzaad

Ingrediënten

200 g zilvervliesrijst
100 ml sinaasappelsap
200 g peultjes
5 eetlepels hennepzaad
75 g amandelen
1 bosje koriander
2 lente-uitjes
olijfolie, zout en peper

Bereiding

Kook de rijst volgens aanwijzing op de verpakking en laat deze na het uitlekken goed afkoelen. Week ondertussen het hennepzaad in lauwwarm water. Was tevens de peultjes, kook ze twee minuten en laat ze daarna afkoelen. Hak nu de amandelen fijn, snijd de koriander grof en snijd de lente-uitjes in ringen, en roer deze samen met het sinaasappelsap, de geweekte hennepzaden en de peultjes door de rijst. Breng het geheel op smaak met zout, peper en olijfolie en dien het daarna meteen op. Lekker in combinatie met een frisse groene salade.

Hollandse boerenkoolsalade

Ingrediënten

¼ boerenkool
¼ rode kool
1 wortel
1 avocado
½ bakje kerstomaatjes
2 el olijfolie
50 ml sinaasappelsap
1 el azijn
zout en peper

Bereiding

Snijd de boerenkool en rode kool zeer dun, rasp de wortel en snijd de avocado in plakjes of blokjes. Doe alle groenten in een grote slakom en breng deze op smaak met een dressing van olijfolie, sinaasappelsap en azijn. Voeg eventueel wat zout en peper naar smaak toe. Lekker met vers stokbrood.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: