heimwee.info

… powered by Holland at Home

Geschiedenis van Hollandse drop

Drop is een typisch Hollandse lekkernij die onlosmakelijk is verbonden met de Nederlandse cultuur. Het is daarom niet zonder reden dat veel Nederlandse emigranten drop erg missen en regelmatig drop bestellen bij de Nederlandse online supermarkt Holland at Home. Maar waar komt drop nou eigenlijk oorspronkelijk vandaan? Bijgaand een korte geschiedenis van Hollandse drop…

drop

Oorsprong Hollandse drop

Drop wordt gemaakt van het wortelsap van de Glycyrrhiza Glabra, een zoethoutplant die tot de familie van de vlinderbloemen behoort. Al in de klassieke oudheid werd zouthoutwortelextract gegeten, met name als middel tegen hoesten en maagzweren. Zoethout was ook zeer geliefd bij beroemde koningen en keizers, zoals de Egyptische farao Toetanchamon, Alexander de Grote, Julius Caesar en Napoleon. In 1731 ontdekte de Italiaan Giorgio Amarelli  een manier om van zoethoutwortelextract snoepjes te maken, en zo werd de drop die wij nu kennen geboren. In het begin werd drop vooral verkocht als medicijn tegen infecties, verkoudheid en maagzweren, pas enkele decennia later werd het een alom geliefd snoepgoed.

Populariteit Hollandse drop

Ondanks dat drop van oorsprong een Italiaanse uitvinding is, is drop vooral in Nederland erg populair. Tegenwoordig is Nederland de grootste fabrikant van drop binnen de Europese Unie, en volgens de statistieken consumeert 80% van alle Nederlanders wel eens drop, waarvan 14% regelmatig. Buiten Nederland wordt er niet veel drop gegeten, alleen in de Scandinavische landen en Noord-Duitsland geniet drop enige populariteit.

Nederlandse drop is globaal onder te verdelen in zoete drop en zoute drop en daarnaast in harde drop en zachte drop. Tot de bekendste Hollandse dropsoorten behoren muntdrop, katjesdrop, honingdrop, salmiakdrop en laurierdrop. Daarnaast zijn er Hollandse dropjes die speciaal bedoeld zijn om de keel te verzachten, zoals “Pottertjes” en “Wiebertjes”. Behalve pure dropsoorten zijn er in Nederland bovendien talloze dropcombinaties verkrijgbaar, waarbij Mentos, Tikkels en Griotten misschien wel de bekendste zijn. Tegenwoordig zijn veel klassieke Hollandse dropsoorten ook in een suikervrije variant te verkrijgen, wat vooral voor fanatieke dropeters die op hun lijn willen letten goed nieuws is. Bekende Nederlandse dropmerken zijn onder andere Klene, Venco en Katja.

Drop weetjes

  • Nederlanders eten ongeveer 32 miljoen kilo drop per jaar, wat neerkomt op ca. 2 kilo drop per persoon per jaar. Nederlanders tussen de 16 en 50 jaar eten de meeste drop, en vrouwen zijn grotere dropeters dan mannen
  • De in zoethoutwortel aanwezige stof glycyrrhizine is voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de karakteristieke dropsmaak en is ongeveer 50 keer zoeter dan kristalsuiker.
  • In de film The Gold Rush at Charlie Chaplin zijn schoenveters op. Gelukkig hield hij er geen maagklachten over, want de veters waren dropveters.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: