heimwee.info

… powered by Holland at Home

Variëren met… Hollandse gehaktballen

Er gaat niets boven een Hollandse gehaktbal, of je nu in Nederland woont, ergens in Europa of nog verder weg. Gehakt is veelzijdig in gebruik, het zal je daarom  niet verbazen dat je met Hollandse gehaktballen vrijwel eindeloos kunt variëren. Probeer onderstaande recepten en geniet elke dag weer opnieuw van een heerlijke Hollandse gehaktbal!

Hollandse gehaktbal

Traditionele Hollandse gehaktballen

Ingrediënten

500 gr half om half gehakt
1 kleine ui
3 beschuitjes
1 ei
verse peterselie
zout en peper
roomboter
1 el mosterd
snufje nootmuskaat
1 el ketjap manis
1 el tomatenketchup
1 tl mosterd

Bereiding

Snipper de ui, hak de peterselie fijn en verkruimel de beschuitjes boven een kom. Doe vervolgens het gehakt, ei, de mosterd en nootmuskaat erbij, voeg zout en peper naar smaak toe en kneed het geheel goed door elkaar. Maak vier ballen van het gehakt en bak deze rondom bruin in een braadpan met wat roomboter. Voeg daarna de ketjap, ketchup en een theelepel mosterd toe en roer de jus even door. Doe dan de deksel schuin op de pan en laat de ballen op een laag vuurtje in ongeveer 25 minuten gaar sudderen. Lekker met gekookte aardappelen en rode kool met stukjes appel.

Pikante gehaktballen

Ingrediënten

500 gr half om half gehakt
1 kleine ui
3 beschuitjes
1 ei
2 el ketjap manis
1 el sambal oelek
1 tl gemberpoeder
2 teentjes knoflook
1 t korianderpoeder
Zonnebloemolie
Zout en peper

Bereiding

Snipper de ui fijn en verkruimel de beschuitjes boven een kom. Doe vervolgens het gehakt en alle overige ingrediënten erbij (behalve de zonnebloemolie), voeg zout en peper naar smaak toe en kneed het geheel goed door elkaar. Maak vier ballen van het gehakt en bak deze rondom bruin in een braadpan met wat zonnebloemolie. Doe vervolgens de deksel schuin op de pan en laat de ballen op een laag vuurtje in ongeveer 25 minuten gaar sudderen. Lekker met aardappelen of rijst en sperziebonen.

Limburgse gehaktballen

Ingrediënten

500 gr half om half gehakt
1 kleine ui
3 beschuitjes
1 ei
zout en peper
roomboter
1 tl mosterd
1 grote ui (in ringen)
100 ml appelsap
1 el appelstroop

Bereiding

Snipper de ui en verkruimel de beschuitjes boven een kom. Doe vervolgens het gehakt, ei, de mosterd en nootmuskaat erbij, voeg zout en peper naar smaak toe en kneed het geheel goed door elkaar. Maak balletjes ter grootte van een pingpongbal en bak deze rondom bruin in een braadpan met wat roomboter. Doe dan de deksel schuin op de pan en laat de balletjes op een laag vuurtje in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar sudderen. Haal vervolgens de ballen uit de pan, en bak de uienringen aan in de jus. Voeg vervolgens de appelsap en appelstroop toe en roer het goed door elkaar. Leg vervolgens de balletjes in de jus en laat het geheel nog enkele minuten doorkoken. Lekker met aardappelpuree en rode bieten.

Tip:

Geen zin om lang in de keuken te staan maar toch trek in Hollandse gehaktballen? Bij de Nederlandse online supermarkt kun je kant en klare Unox gehaktballen bestellen, die je alleen nog maar even hoeft op te warmen.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Eén reactie op “Variëren met… Hollandse gehaktballen

  1. Pingback: AGV’tje bij meeste Nederlanders favoriet | heimwee.info

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: