heimwee.info

… powered by Holland at Home

Nederlandse boeken over heimwee

Heimwee is een gek iets. Je kunt er zo maar opeens last van krijgen, en soms gaat het niet meer weg, wat je ook probeert. Een goede manier om met heimwee om te gaan is er met je partner over praten. Daarnaast kun je ook boeken lezen over heimwee, want als je leert wat heimwee is en hoe anderen er mee om zijn gegaan kun je het ook zelf beter een plek geven.

heimwee

Heimwee beter leren begrijpen

Je had je er jaren op verheugd en dacht dat je Nederland voorgoed had verlaten. Maar dan krijg je opeens last van heimwee, zo erg dat je er zelfs ziek van bent. Remigratie lijkt de enige oplossing, maar dat wordt moeilijk als je partner en kinderen helemaal in hun element zijn en geen moment denken aan remigreren. Wat doe je dan?  Het eerste dat je kunt doen is proberen het fenomeen heimwee beter te leren begrijpen. Ga op internet op zoek naar verhalen over heimwee, en lees bijvoorbeeld onze blogs ‘Heimwee na emigratie… hoe ga je er mee om?’,  ‘Heimwee naar Nederland… remigreren of niet?’ en ‘Heimwee? Droom lekker weg met gedichten over Nederland!’.

Lezen over heimwee

Daarnaast kan het ook zinvol zijn om te weten te komen hoe anderen in het verleden zijn omgegaan met heimwee… want je bent absoluut niet de eerste en enige die hier last van heeft! Boeken over heimwee die de moeite waard zijn om te lezen (ook als je geen heimwee hebt) zijn:

  • Ik mis alleen de HEMA’ (Manon Sikkel & Marion Witter): In dit luchtig geschreven boek vertellen emigranten en remigranten over hun grote avontuur. Met welke dromen en verwachtingen vertrokken ze, hoe vergaat het ze in hun nieuwe land en zijn ze nu gelukkiger? Veel emigranten zullen zich herkennen in de verhalen, maar ook voor mensen die emigratieplannen hebben kan het boek bijdragen aan de mentale voorbereiding. Uiteraard komt heimwee vaak aan bod en lees je hoe hier door iedereen weer anders mee om wordt gegaan.
  • Heimwee (Miranda van Tilburg): in dit boek ontdek je wat heimwee is, wie er vatbaar voor is, hoe het zich uit en wat de oorzaken zijn. Daarnaast staan er veel handige tips in ter voorkoming en bestrijding van heimwee bij zowel kinderen als volwassenen.
  • Heimwee – een anatomie naar het verlangen naar elders (M.Baudet): een interessante bundel van verhalen en essays waarin vooraanstaande Nederlandse literatoren, dichters, wetenschappers en journalisten de verschillende aspecten van heimwee in de schijnwerpers zetten. Het boek bevat diverse afbeeldingen van schilderijen die het fenomeen heimwee zeer treffend verbeelden.
  • Britt gaat een nachtje logeren (Berdie Memel Saris, Egbert Koopmans & Martin Kemperman): ook kinderen kunnen last van heimwee hebben, maar soms willen ze daar niet veel over kwijt. In dat soort gevallen kan het handig zijn om voor te lezen uit een boek waarin heimwee ter sprake komt, zodat je dit gevoelige onderwerp samen op een speelse wijze bespreekbaar kunt maken.

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: