heimwee.info

… powered by Holland at Home

‘The Dutch’… beroemd of berucht?

Er zijn heel wat gezegdes in het Engels waarin ‘The Dutch’ de hoofdrol spelen. Worden Nederlanders daarmee in een goed daglicht gezet of is onze reputatie enigszins bedenkelijk?

VOC schipEr zijn talloze Engelse gezegdes die het woord ‘Dutch’ bevatten. Eigenlijk is dat niet heel erg verwonderlijk, want Nederland is maar een paar honderd zeemijlen verwijderd van Groot-Brittannië. Al ver terug in de geschiedenis kwamen de Britten en Nederlanders veelvuldig met elkaar in aanraking…. als het niet was om handel te drijven, dan was het wel om een oorlog met elkaar uit te vechten! Dankzij de handel met Nederland werden in de achttiende eeuw diverse typisch Hollandse producten in Groot-Brittannië geïntroduceerd, zoals Dutch cheese (vanaf ca. 1700), de Dutch barn en de Dutch hoe (ca. 1742) en de Dutch oven (ca. 1769).

In de achttiende en negentiende eeuw raakten de Britten en Hollanders regelmatig met elkaar in oorlogen verstrikt, wat tot gevolg had dat de Nederlanders vaak negatief door de Britten geportretteerd werden. De gezegdes die in deze tijd ontstonden waren:

  • Dutch bargain – een aankoop die gedaan is terwijl de koper dronken is en dus niet meer in staat is de juiste beslissingen te nemen (voor het eerst beschreven in 1654)
  • Dutch defence – iemand die het voor elkaar krijgt om in de rechtbank vrijgesproken te worden door iemand anders te verraden (1749)
  • Dutch comfort – ongemak dat ironisch comfort wordt genoemd omdat de situatie nog slechter had kunnen zijn (1796)
  • Dutch metal/Dutch gold – een goedkope op goud lijkende legering (1825)
  • Dutch courage – moedigheid die ontstaat bij dronkenschap (1826)
  • Dutch treat/going Dutch – een traktatie die geen traktatie is, want iedereen betaalt voor zichzelf (1887)

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: