heimwee.info

… powered by Holland at Home

Typisch Hollandse superfood recepten

Ook in Nederland zijn superfoods inmiddels razend populair en te koop in vrijwel elke supermarkt. Veel mensen kopen superfoods omdat ze menen dat ze een goede aanvulling zijn op een gezond en gevarieerd eetpatroon, maar daarnaast zijn superfoods ook gewoon erg lekker! Ontdek wat voor typisch Hollandse recepten je allemaal kunt maken met enkele van de in Nederland meest gegeten superfoods: rauwe cacaopoeder, gojibessen, hennepzaad en chiazaad.

warme chocolademelk

Warme chocolademelk

Vooral als het buiten guur is wordt er in Nederland veel warme chocolademelk gedronken. Toch is deze warme drank al eeuwen populair in veel tropische Zuid-Amerikaanse landen, waar de cacaoboon oorspronkelijk vandaan komt. Doe 1 kopje rijstmelk, 1 kopje water, 1 onafgestreken eetlepel rauwe cacaopoeder, ½ theelepel kaneel en 1 theelepel vanillesuiker in een pannetje en verwarm het mengsel al roerend. Giet de chocolademelk zodra deze begint te koken over in 2 kopjes en drink het meteen op. Eventueel kun je er nog een toefje slagroom bovenop doen en deze besprenkelen met een beetje rauwe cacaopoeder… Hollandser kan het bijna niet!

Muesli-ontbijt met gojibessen

Zin om je muesli-ontbijt een extra ‘kick’ te geven? Roer er dan een of meer eetlepels gojibessen doorheen, want deze op rozijnen lijkende bessen hebben een heerlijke bijna dropachtige zoete smaak! Als je tijd hebt kun je de gojibessen vooraf even in lauwwarm water weken, maar dat hoeft uiteraard niet, ze smaken namelijk gedroogd net zo lekker. Heb je wat meer tijd dan kun je er ook thee van maken: snijd de gojibessen fijn, doe ze in een mok, giet kokend water erover en laat de thee 5 minuten trekken.

Hollandse koekjes met hennepzaad

Geef je zelfgebakken koekjes een verrassende ‘bite’ en extra vezels met hennepzaad! Doe een pak Koopmans mix voor koekjes in een beslagkom en voeg vervolgens de boter en enkele eetlepels hennepzaad (gepeld of ongepeld) toe. Bereid het deeg volgens de aanwijzingen op de verpakking, snijd er koekjes van en leg ze op de bakplaat. Nog even bakken in de oven en je koekjes zijn klaar! Hennepzaad is overigens niet alleen bij uitstek geschikt als ingrediënt in koekjes, je kunt het eigenlijk door alle deegsoorten roeren. Probeer daarom ook eens Hollandse pannenkoeken, appelkruimeltaart of vers gebakken brood met hennepzaad.

Oer-Hollandse ontbijtsmoothie met chiazaad

Een smoothie is een groente- en fruitdrank die jezelf in een handomdraai klaarmaakt in een blender… ideaal dus als je ’s ochtends weinig tijd hebt! Met deze snel klaar te maken Hollandse ontbijtsmoothie met chiazaad kun je een hele ochtend vooruit: doe 1 beker karnemelk, 3 eetlepels Brinta, 1 eetlepel chiazaad, 1 banaan, een snufje kaneel en 1 eetlepel schenkstroop in een blender. Zet de blender heel even aan tot je een smeuïge pap hebt en giet de ontbijtsmoothie dan over in een groot glas.

 

Lees je dit artikel liever in het Engels? Breng dan eens een bezoekje aan onze Engelstalige zusterblog Dutch Community, speciaal bestemd voor Nederlandse emigranten die Engels als moedertaal hebben en expats die in Nederland wonen of daar gewoond hebben en heimwee hebben naar Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: